Тест за тревожност и насоки за справяне със социална тревожност

Тест за тревожност

На всеки, който е изпитвал социална тревожност, му е писнало да чува съвети от рода на „просто се успокой“, „всичко ще е наред“. Защото колкото и добре да звучат подобни рационални насоки, в крайна сметка рядко дават желания резултат. Би било хубаво да можеше с логични обяснения да се премахне неприятното чувство и да си внушим спокойствие, но реалността е друга. Според някои изследвания и психолози най-добрия подход за справяне и лечение на социална тревожност е нещо по-нестандартно –

Да приемем тревожността!

Приемането на неприятните усещания и чувството на тревожност прави по-лесно преодоляването им. Когато ги приемем, придобиваме способността да им въздействаме, а когато се опитваме да се преборим с тях, без да сме ги приели, те още повече се засилват и чувстваме по-голяма съпротива и напрежение. Когато ги допуснем, ставаме по-силни от тях. Допускането е крачка на смелия, която мобилизира ресурсите ни. Приемането обезоръжава негативните чувства, защото за да съществуват те имат нужда да им отдаваме от енергията си – като се напрягаме, страхуваме и се опитваме да ги отхвърлим.

За да помогнат на това начинание, психолози от Университета на Торонто създават тест за тревожност, състоящ се от 8 въпроса. Чрез него може да измерим силата на социалната си тревожност, а също така да преценим доколко добре реагираме на нея и успяваме да я приемем.

Психологически тест за тревожност – инструкции за попълване

Социалната тревожност е вид тревожност, която се преживява в ситуации, в които може да усещаме, че ни наблюдават или оценяват. Хората се различават по степента на изпитваната социална тревожност, но повечето все в една или друга ситуация са я преживявали. Често срещани ситуации, провокиращи социална тревожност, включат презентирането или изнасянето на лекция, ходенето на парти, срещата с нови хора и др.

Тестът се състои от 8 въпроса. На всеки въпрос се отговаря по скалата от 1 до 7, където 1 означава „никога не е вярно“, а 7 – „винаги вярно“. Докато отговаряте на въпросите, си мислете за тревожността, която чувствате в някоя ситуации:

1. Изпитването на социална тревожност ми пречи да живея пълноценно.

2. Казвам си, че не трябва да имам определени мисли, свързани със социалната тревожност.

3. Бих пожертвал важни неща в живота, за да може да спре социалната ми тревожност.

4. Критикувам се заради това, че имам ирационална или неподходяща социална тревожност.

5. Трябва да се понижи или изчезне социалната ми тревожност, преди да предприема важни стъпки в живота си.

6. Преценявам дали ми помагат или ми пречат мислите ми относно социалната тревожност.

7. Социалната ми тревожност не ме възпрепятства да живея живота си така, както искам.

8. Не одобрявам себе си, когато чувствам социална тревожност.

Психологически тест за тревожност – заключение

Нечетните въпроси измерват силата на социалната тревожност. Ако сте отговаряли с 4 (и по-високо), означава, че преживявате тревожност, която ви създава проблеми. Необходимо е да си обърнете внимание, за да може да си възвърнете по-полезно емоционално състояние.

Четните показват в каква степен човек приема тревожността. Ако сте отговаряли с 4 (или с по-високо число) на четните въпроси, това показва, че се чувствате относително способни да се справяте със социалната тревожност. Имате добра основа да приемете тревожността и да успеете да се справите с нея. По-ниските резултати показват ниско ниво на приемане.

Какви резултати постигнахте? Ако сте открили нови неща за себе си и социалната тревожност или имате нужда от по-конкретни насоки, може да ми пишете във фейсбук месинджър. 

Източник: thecut.com

Прочетете още:
Социална тревожност – как да се справим?
Психологически тест за тревожност и депресия
Метод, редуциращ депресията и тревожността с 40%

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

    FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

    Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *