Социална тревожност – как да се справим?

introvert_daniel_troev

Всеки понякога се чувства нервен или неудобно в социални обстановки. Но някои хора имат по-висока тревожност и интензивен дискомфорт, които могат да навредят на техните взаимоотношения, успех и щастие като цяло. Около 1 на 10 души преминават през това, което се определя като социално тревожно разстройство, в някакъв момент от живота си.
 
Ново проучване показва лесен и приятен метод, който може да ви помогне в преодоляването на тези състояния: извършването на (малки) добрини.
 
Дженифър Трю, психолог в Simon Fraser University, споделя, че от известно време изследователите знаят, че добрината може да повиши щастието. Това я провокира да провери дали обикновени благородни дела като окосяване на градината на съседа, даване на благотворителност или сготвяне на вечеря за приятел могат да помогнат за понижаване и справяне със социалната тревожност.
 
Заедно с един колега провеждат изследване със 115 студенти, които са тествани за по-високи нива на социална тревожност и са поставени в една от три групи. В продължение на четири седмици студентите от едната група се ангажират да правят по три добри дела на ден два пъти в седмицата. Друга група прави т.нар. терапия експозиция: активно да се излагат на ситуации, които ги правят нервни. Третата група просто описват преживяванията си през деня.
 
В края на изследването студентите са тествани за тяхното желание да избягват социални ситуации и групата, фокусирала се върху добрите дела, показва най-голямо подобрение.
 
Психолозите смятат, че този вид действия биха могли да помогнат на хората със социална тревожност, особено в началото, като начин за улесняване извършването на по-трудни взаимодействия.
 
„Всичко се свежда до промяна на фокуса. Вие обикновено сте толкова фокусирани върху себе си и как изглеждате отстрани, а ако се съсредоточите върху другите мислите за това какво мислят за вас, дали ви оценяват и съдят“, казва Трю. “Чрез добрите дела излизате за малко от главата си и се фокусирате върху това да направите добри неща в социален контекст.“
Изследването е публикувано в сп.„Motivation and Emotion”
За повече психологически новини и вдъхновяващи мисли може да ме добавите във фейсбук тук. 
 
Прочети още:
 
 

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

    FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

    Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *