Психологически тест с три въпроса: Ще бъда щастлив или депресиран?

тест: щастие или депресия

 

 

Както психичното, така и телесното ни здраве са свързани с качеството на нашето съзнание. Фокусът на съзнанието е градивният елемент на нашето психофизиологично състояние. То е основата, определяща мислите и емоциите ни през деня, защото посоката на вниманието, определя потока на енергията, която ги подхранва.

Отговаряйки на този психологически тест с представените три въпроса, може да достигнем до по-голяма яснота какво правим с неговата сила. Нека проучим дали използваме съзидателната енергия на съзнанието за повишаване на щастието или я насочваме към потиснатост и депресивност.

Психологически тест – върху какво се фокусирате повече в ежедневието си:
  1. Фокусирам се върху това, което мога да контролирам или върху това, което не мога да контролирам…
  2. Фокусирам се върху това, което имам или върху това, което ми липсва…
  3. Фокусирам се върху миналото, бъдещето или настоящето…

След като направите тази равносметка, помислите как ви влияе това, върху което се фокусирате. Например е възможно:

  • Ако откриете, че сте повече насочени към бъдещето, обръщате внимание на това, което може да контролирате и на това, което нямате – може би сте оптимистични и търсещи варианти как да постигнете желаното.
  • Ако се фокусирате върху това, което нямате и което не може да контролирате, е възможно да изпитвате негативни емоции и състояния като несигурност, потиснатост, притеснение, безсмисленост, демотивираност.
  • Ако в ежедневието си често сте насочени към миналото, може би сте изпълнени със съжаление, недоволство, а ако фокусът е върху бъдещето – напрежение и стрес. Но ако се фокусирате върху това, което можете да контролирате, напрежението и стресът се превръщат във вълнение.
  • Ако сте фокусирани върху настоящето, но гледате това, което нямате – отново раздразнение или пасивност.
  • Ако сте фокусирани върху настоящето, това което имате и това, което можете да контролирате – благодарност, приемане на нещата.
  • Ако сте фокусирани върху миналото и това, което не може да контролирате и нямате, се оформя нагласа, която може да е основа за нежелани събития в живота ви; очертават път, по който ще срещате много трудности. Това е психологическа предпоставка за негативни преживявания.
Заключение

Описаните варианти са само една основа, която цели да ви даде някои насоки. Важно е вие да помислите за вашия контекст какви са резултатите от фокусирането върху едно или друго нещо. Надявам се тези провокиращи въпроси да са постигнали целта си – да повишат осъзнатостта ви за изборите, които правите. Защото често „караме“ на автопилот и се оставяме по течението, без да обръщаме внимание каква е избраната посока. А когато не знаем къде отиваме, рядко стигаме там, където бихме искали, а още по-малко до щастието.

“Правим себе си или нещастни, или силни. И в двата случая влагаме еднакво усилие.” Карлос Кастанеда

Прочетете още:
Липсата на близост и усещането на самота ни разболяват
Истината за мозъка или защо ни се струва, че той иска да сме нещастни
Мисълта променя мозъка, клетките и гените ни

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV
Даниел Троев Написано от:

Психолог в София, провеждащ консултации и психотерапия за справяне с психологически проблеми и житейски трудности. Може да се свържете с мен на тел. 0988348756

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *