Тайната на щастието е в нещо, което правим всеки ден

Тайната на щастието е задружното хранене

Според изследване, проведено сред 8,250 жители на Великобритания, ключов фактор за нещастие е храненето в уединие (основният фактор остава наличието на психично разстройство). Хората, които се хранят сами получават с 7.9 точки по-ниско по скалата за щастие от средната стойност за страната.

Това изследване не е първото, в което се потвърждава връзката между съвместното хранене и щастието. Колкото повече хората се хранят задружно, толкова е по-вероятно да се чувстват щастивли и удовлетворени, да имат по-позитивна представа за себе си и по-широка мрежа от социална и емоционална подкрепа.

Как живия контакт влияе на нашето здраве и щастие

Храненето е регулярен социален ритуал, който предоставя моменти на задружност и сигурност в хаотичното ежедневие. Също така покрай него се сътворява място на близост и разговори. В психологичен план самото наличие на приятели ни прави щастливи. Погледнато от биологична гледна точка общуването, което получаваме заедно с храненето, стимулира ендорфинната система, която е част от мозъчната система за управление на болката. Най-общо казано ендорфините предизвикват позитивни усещания и ни карат да се чувстваме добре.

Отношенията на живо, лице в лице са буквално жизненоважни за нас. Едно от нещата, които дават възможност да се предвиди дали в бъдеще човек ще има физически или психични здравословни проблеми е самотата. Колкото по-самотен е даден човек, толкова повече се покачва риска за здравето му. Това може би се подразбира по отношение на психичното здраве, но има данни, че самотният и изолиран човек е по-вероятно да развие и заболявания като болести на сърцето или рак. Едно доказателство за това е мета-анализ на 148 епидемиологични изследвания, целящи да определят фактора, който най-точно предсказва дали пациентите ще оцелеят 12 месеца след сърдечен удар. Двата ключови фактора са количеството и качеството на приятелите, които човек има и тютюнопушенето.

Заменянето на живия контакт с интернет общуване удвоява риска от депресия

Човешките същества са биологично програмирани за живо общуване. Едно изследване на Мичиганския университет открива, че заменянето на личния контакт с близките и семейството с интернет общуване – съобщения, имейли, социални медии, може да удвои риска от депресия. Същото изследване показва, че тези които имат контакт с близките поне три пъти в седмицата имат най-ниски нива на депресивни симптоми.

Способността да стимулираме позитивните си емоции започва с взаимодействието с други хора, които проявяват позитивни емоции спрямо нас. Когато се виждаме с приятели, които се радват да ни видят, това директно се отразява на състоянието на нервната ни система. Гласовете на другите хора могат да я успокояват и да изключват стресовата реакция, но няма данни текстовите съобщения да имат подобен ефет. Затова може да се каже, че ние сме създадени да откликваме на гласа и израженията на другите хора. Да прекарваме време с другите хора е лекарство и възможност за подхранване на нашето цялостно благополучие.

Ако статията ви е била интересна и желаете да споделите мнение или да зададете въпрос, може да ми пишете във фейбук месинджър.

Прочетете още:
Вътрешен мир – от какво зависи и как да го постигнем?
Как се променя мозъкът на хората, които често се оплакват и мрънкат?

 

 

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

    FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

    Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *