Защо са важни негативните емоции и как да се справим с тях?

справяне с негативни емоции - психолог Даниел Троев

 

Всеки от нас иска положителни емоции, но когато се заинатим да ги изпитваме постоянно, влизаме в конфликт с живота, от който негативните емоции са също важна част. Изследванията показват, че тяхното приемане и преживяване е от ключово значение за благополучието ни, а опитите да ги потискаме и избягваме могат да подсилят тревожността ни.

Смислено нещастие

В едно проучване на Нюйоркския университет се изследва връзката между смесеното (амбивалентно) емоционално преживяване и психологическо благополучие на група от хора, преминаващи през 12 психотерапевтични сесии. Преди всяка сесия участниците попълват въпросник, оценяващ психологическото им благополучие и описват преживяванията си в живота и по време на терапията. Описанията се анализират за наличието на емоционално съдържанието. Резултатите от изследването показват, че изказвания от рода „Чувствам се много тъжна заради всичко, което съм преживяла, но също така съм щастлива и обнадеждена, защото работя по тези теми.“ предхождат подобрения в благосъстоянието, дори и смесените чувства да са неприятни към момента на споделянето. Според психолозите това показва, че както положителните, така и негативните емоции могат да помогнат за детоксикацията от преживените трудности. Те позволяват тяхното преработване, за да се достигне до нов смисъл и ново отношение, повишаващи психологическото благосъстояние.

Негативните емоции и техния еволюционен смисъл

Също така отрицателните емоции имат еволюционен смисъл и помагат за нашето оцеляване. Те могат да бъдат жизненоважен сигнал, че дадена област от нашия живот се нуждае от нашето внимание. Фактът, че те имат ценно значение за нашето оцеляване, може да обясни защо тяхното потискане е неполезна стратегия. През 2009 г. в проучване на психолога Дейвид Кавана на хора с зависимости се дава да попълнят въпросник, оценяващ желанието им за употреба на алкохол, както и честотата на опитите да бъдат потискани мислите свързани с алкохола. Резултатите показват, че хората, по-силно борещи се срещу натрапчивите мисли всъщност таят повече от тях. До сходно заключение достига и проучване от 2010 г. – отхвърлянето на отрицателните емоции може да доведе до повече от тях, сравнено със стратегията просто да бъдат признати и приети.

Потискането също така е само привидно. Дори ако успешно избутаме мисълта за дадена тема, нашето подсъзнание може да продължи да я предъвква. В изследване на психолога Ричард Брайънт от университета в Сидни участниците трябва да потискат нежеланите мисли преди заспиване. Тези, които усилено се опитват да заглушат мисълта споделят, че в последствие сънуват свързани с тях неща. В друго изследване, проведено от психотерапевта Ерик Гарланд, измерва реакцията на стрес при 58 възрастни, преминаващи лечение на алкохолна зависимост, докато им показват стимули, свързани с алкохола. Предварително се изследва склонността им да потискат неприятните мисли. Резултатите показват, че хората, които повече се опитват да сдържат мислите си имат по-силни реакции на стрес, отколкото тези, които не полагат толкова усилия да ги сдържат.

Приемане на негативните емоции

Вместо да бъдат изтласквани негативните емоции, е по-добре да бъдат приети. Опитайте се да се свържете с емоцията, с това, което чувствате. Усетете тялото си. Не бързайте да се съпротивлявате на усещанията, не се опитвайте да ги промените. Наблюдавайте емоцията. Усетете, че вие не сте тази емоция, че тя е просто елемент, нещо отделно от вас, от цялостната ви личност.
За успеха на този процес може да практикувате дихателни упражнения, медитация и майндфулнес. Чрез тях ще се научите да бъдете устойчиви на различните емоции и ще може да ги преживявате без при това да ви правят нестабилни. Изследване сред 125 човека, преживели травмиращи ситуации и преминаващи лечение на зависимост, показва, че природно по-осъзнатите хора се справят по-добре с травмата и импулса им за употреба на наркотици е по-слаб. В друго изследване на Бостънския университет се установява, че терапията, включваща развиването на умения за медитация и способността безпристрастно да наблюдаваме своите мисли и усещания, е ефективна за преодоляването на тревожните разстройства. Ефективността е не вследствие на намаляването броя на негативните чувства, а благодарение на способността те да бъдат приети.

Ако не можете да се справите с негативни емоции или имате въпрос върху статията, може да ми пишете на фейсбук месинджър тук

Източник: www.scientificamerican.com

Прочетете още:
Метод, редуциращ симптомите на депресия с 60%
Техника за медитация и осъзнатост 
Научно доказани ползи от медитацията

 

 

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

    FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

    Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *