Влиянието на гнева върху здравословното ни състояние

гняв и здраве

 

Гневът и ядосването влияят върху целия ни живот. Освен на взаимоотношенията ни, те оказват влияние върху здравословното ни състояние – както на психичното, така и на физическото.

Гневът причинява същите негативни въздействия като стреса. Както стреса, така и ядосването води до умора, главоболие, сърцебиене, изпотяване, напрежение и нарушения на съня. Когато гневът и ядосването станат системно явление и се превърнат в ежедневие за нас, това може да предразположи организма ни към по-сериозни проблеми и негативни ефекти. Неприятни последствия може да има за всички телесни системи, като например:
– кръвоносната – проблеми със сърцето и кръвоносните съдове
– мускулно-скелетната – артрит, болки в тялото, безсилие
– храносмилателната – язви, влошено храносмилане, болки в стомаха
– дихателната – респираторни затруднения
– ендокринната – нарушения в хормоналния баланс
– нервната система – замаяност, понижена концентрация, липса на воля, повишена тревожност, паника, депресивност

Също така се потиска и нарушава работата на имунната система. Подобни проучвания са правени от изследователски екипи през 1995 г. и в Харвард през 2014 г. Според получените резултати, петминутно ядосване може да отслаби имунната система за период, който може да продължи повече от шест часа. Това води до предразположеност към вируси и инфекции. Някои учени изследват и възможността отслабената имунна система да е един от факторите за разпространените в последно време автоимунни заболявания.

Все повече медицината обръща внимание на влиянието на емоциите върху нашето здраве. Дори националния институт за обществено здравеопазване на САЩ „Центрове за контрол и превенция на заболяванията“ официално заявяват, че в 85% от болестите присъства емоционален елемент.

Ядосването и гневът биват пренебрегвани и човек си позволява да се ядосва в ежедневието си много повече от пет минути. Така често повтарящите се реакции се заучават и автоматизират. По инерция започваме да се ядосваме на определени външни ситуации. „Дразнителите“ провокират в нас една и съща стереотипна реакция и въпреки, че може да сме забелязали, че от нея няма полза, а дори има негативи, се примиряваме с нея и не откриваме волята, за да я променим.

Негативните емоции, както и положителните имат своето място в нашия живот. В същината си те представляват енергия, мобилизираща силите ни. С правилния подход тази енергия може да се използва по конструктивен начин. Ако темата ви е интересна и желаете да научите как да направите стреса и негативните емоции свои приятели, заповядайте на индивидуална среща. 

Прочетете още:
Психотерапия за преодоляване на негативни емоции
Невронауката откри песен, намаляваща тревожността с 65%
Как да управляваме емоционалното си състояние

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

    FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

    Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *