Кои са двете качества, необходими за хармонични взаимоотношения?

трудности във взаимоотношенита

Качествените взаимоотношения са определящи за пълноценния живот. В предишни статии разгледахме негативните последици от тяхната липса („Липсата на близост и усещане за самота ни разболяват“), но и без да знаем за тези изследвания усещаме, че е важно да знаем какво е необходимо за поддържането на добри отношения. Ако се замислим за момент, сигурно ще ни хрумнат неща като: способността да приемаме, да прощаваме, да бъдем смирени, да обичаме, да умеем да се доверяваме, да бъдем търпеливи, да изразяваме емоциите си, да действаме адекватно спрямо собствените и чуждите нужди… и ще бъдем прави, но в тази статия ще разгледаме две ключови качества, които могат да ни помогнат в преодоляването на трудностите и напрежението във взаимоотношенията.

Щедрост 

Първото качество е свързано с процеса на отдаване. То формира в дълбочината взаимоотношенията и се нарича щедрост. За да поддържаме хармонични взаимоотношения, е важно да знаем какво представлява тя и как да действаме чрез нея. Щедростта е безкористно отдаване, проявяващо се на различни нива. Щедростта не е свързана единствено с финансовата подкрепа. Важно е и това, което правим за човека, а също и думите, които казваме и начина, по който ги казваме, също могат да бъдат проява на щедрост. Един от най-лесните начини да започнем да развиваме това качество е като си позволим да говорим приятни неща на човека, да обръщаме внимание на неговите качества и достойнства.

Освен това има и по-фина проява на щедростта, която се изразява в намеренията, които имаме. В Oida терапия, един от терапевтичните методи, с които работя, за цялостното благосъстояние на човека, както и за качеството на неговите взаимоотношения са от значение чистите намерения, основани на благодарност и състрадание. Когато мислим и действаме от тази позиция, щедростта се проявява естествено. Също така щедростта е и ефективен начин за преодоляване на нещата, които най-често създават конфликти в едни отношения – егоистичните намерения, желанията само да получаваме позитивни емоции от хората и очакванията как трябва да се държат с нас.

Благодарност

Второто качество е свързано с процеса на приемане. Взаимоотношенията са винаги обмен. Когато той е свързан с позитивни неща, благодарността ни дава възможност да ги оценим по-пълно, защото ни потапя в настоящето. Като цяло за позитивното е лесно да бъдем благодарни, но какво да правим когато другият човек е източник на негативни преживявания. Важно е да си припомним, че животът е наш учител, а хората са едни от любимите му инструменти за преподаване на важните уроци. А както се казва в една разпространена фраза „Няма случайни срещи…всеки човек в нашия живот е изпитание, наказание или подарък.“ Приемайки тази перспектива, най-разумното нещо е да посрещаме човека и това, което той ни поднася, с благодарност.

Благодарността е второто качество и включва способността да осъзнаваме, че всеки човек има определена роля в живота ни. Често чрез близките отношения, освен силното щастие и радост, идват и най-големите трудности и страдания. Но във всяка трудност се крие нещо полезно, до което, рано или късно, достигаме. Благодарността ни дава възможност да скъсим това време. Освен това тя прекъсва съпротивата срещу случващото се като по този начин успокояваме съзнанието ни. Така създаваме конструктивна нагласа, с която по-лесно можем да намерим решение.

Хармоничен танц

Взаимоотношенията са хармоничен танц, в който трябва да балансираме между получаването и отдаването. Когато човек отдава, трябва да го прави през призмата на щедростта. Когато приема, трябва да го прави с благодарност. Колкото повече култивираме тези две качества, толкова повече ще наблюдаваме как отношенията ни с другите се хармонизират. През останалата част от деня медитирайте върху тях. Представяйте си как бихте ги проявили в конкретна ситуация с даден човек, а след това опитайте с малки стъпки да ги реализирате. Позволете си да експериментирате.

Ако статията ви е харесала и бихте искали да споделите разсъждения или имате желание да зададете въпрос, може да ми пишете на фейсбук месинджър тук.

Прочетете още: 
В омагьосан кръг съм. Има ли изход?
Животът е твоят мъдър учител
Влиянието на гнева върху здравето ни

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

    FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

    Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *