Умора и отпадналост – коя е причината, която пропускаме?

Умора и отпадналост - психична причинаУмора и отпадналост – как се проявяват

Умората и отпадналостта са състояния, които могат да доведат до цялостно влошаване на качеството ни на живот. Когато се чувстваме изтощени, психичната ни устойчивост намалява. Като следствие от това ставаме по-податливи на негативни мисли и емоции, нервност и тревожност. Съпътстващи симптоми могат да бъдат загуба на апетит, трудност да се концентрираме, сънливост и невъзможност да се наспим, главоболие, забавени рефлекси, липса на мотивация, лошо настроение.

Причината за умората

Нашия организъм има склонността да приема всяка промяна, независимо дали е външна или вътрешна, като източник на стрес. Например промяната на сезоните, през която преминаваме сега, е вид заплаха за нашата хомеостаза – консистенцията на вътрешната ни среда. Фактът, че дните се удължават и има повече слънчева светлина означава повишаване на температурата, времето за активност и консумацията на енергия. За да отговори на тези нужди, тялото работи усилено, за да възстанови защитните си сили след зимния период.

Но какво да правим и какво означава, когато умората не е само в този период на преход от един към друг сезон? Позовавайки се на теорията за промяната, то постоянната умора и отпадналост са признак за промяна, която не може да приемем или не може да осъществим. Когато в живота ни са се променили дадени условия и ние сме пропуснали да се адаптираме към новото или се опитваме да го отхвърлим и отречем, организмът ни излиза от равновесие.

Постоянната умора и отпадналост възникват тогава, когато се борим или бягаме от живота. Опитваме се да се разсеяме от даден аспект на реалността, който не ни харесва. По този начин прекъсваме връзката си с живота, а основен източник на енергия и сили са именно връзките и отношенията ни със заобикалящия свят – хората, работата, природата.

Когато не можем да посрещнем дадена промяна и да сме включени в ритъма на живота, започваме да желаем просто да се скрием и да бъдем оставени на мира. Не искаме да проясним отношенията си, опитваме се да притъпим възприятията си, да прекъснем връзките със заобикалящия ни свят, не искаме да обръщаме внимание на нищо и никой и искаме всички да ни оставят на мира. Подобни нагласи и поведения водят до реакцията на организма, която се проявява под формата на умора и отпадналост. С времето умората се натрупва повече, а с нея идват и негативни усещания, раздразнителност, нетърпимост, тревожност.

Ученикът, който не иска да се учи

Следният пример показва добре процеса: Студентът ходи на лекции, среща се с колегите, учи си уроците. Но в един момент настъпва някаква промяна – скъсват го на някой изпит, скарва се с някой преподавател или не се разбира с някой колега. Тази промяна предизвиква стрес и напрежение. Ако ученикът не ѝ обърне внимание и я пренебрегне, напрежението ще остане неразрешено. Това може да доведе до пропускане на учебен материал. И докато се усети, вече му идва в повече, чувства, че е пропуснал важни моменти. Започва да губи интерес, появява се желание да не посещава лекции. Престава да учи и така пропуска още повече.

Докато се усети вече има много натрупани „основания“. Тъй като вече е заел позицията на незаинтересованост, проявил е безотговорност, той ги приема за нещо нормално. От този момент започва да разглежда пропуските като извинение да продължава да избягва все повече ученето. Като резултат той просто се изключва.

Как да се справим с умора и отпадналост

Достатъчно е просто да спрем да обръщаме внимание на нещо и вече започва да се натрупва ентропия. Ставаме инертни, отчуждаваме се от тази област и умората започва да се натрупва. Това води до засилване на неприятното усещане, което от своя страна повишава отпадналостта и усещането на изтощеност. Така промяната и нейния източник – човек, ситуация или нещо др. започва да ни се струва нещо ужасно, чуждо и го разглеждаме като проблем. Все повече нараства умората и отпадналостта.

Решението е да направим избора да участваме в промяната. И да кажем три пъти „Да!“:
1. Да възприемем позицията на отговорни ученици и любопитни изследователи
2. Да решим да възстановим контакта си с реалността и да вложим грижа за нашите взаимоотношения
3. Да започнем с малки стъпки да се адаптираме към промяната

Ако статията ви е била полезна и е провокирала въпроси, може да ми пишете на фейсбук месинджър, за да ги споделите.

Прочетете още:
Проблеми с щитовидната жлеза – психични причини и лечение
Лечение на нервно напрежение и тревожност 

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

    FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

    Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *