Проблеми с щитовидната жлеза – психични причини и лечение

проблеми с щитовидната жлезаПсихологическата роля на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза и другите жлези с вътрешна секреция са свързани с нашите емоции и чувства. Те поддържат емоционалната сила на човека и са в основата на здравето. Тъй като много клиенти споделят, че паралелно с тревожните състояния и различните психологически трудности имат проблеми с щитовидната жлеза, реших да споделя ценните насоки на Сергей Лазарев и д-р Олег Торсунов за техните психични причини и лечение.

Причини за проблемите с щитовидната жлеза според Сергей Лазарев

Проблемите с щитовидната жлеза възникват по правило в резултат на стремежа на човека към по-голям контрол над околната среда и в отношенията с близките хора, най-често по отношение на любимия човек. Щитовидната жлеза е с нарушена дейност, когато човек е ревнив и обидчив. Когато човек е склонен към подобни чувства, той има тенденцията да се възмущава. От тези нагласи в него се появява силното желание неговия партньор да се промени и да действа по по-различен начин. Така започват постоянни опити да го поставим под свой контрол и да го управляваме, за да му наложим нашата представа за правилно поведение. Тези наши опити водят до голямо вътрешно напрежение и изтощение, спад в енергията ни и психическа умора, които в последствие повлиява дейността на щитовидната жлеза.

Ако сме стигнали дотук, най-вероятно сме твърде привързани към партньора. Привързаността подсилва желанието да получаваме от този човек щастие. Когато това не се случва по начина и количеството, в което го очакваме, се поражда в нас желанието за контрол, да сме способни да управляваме източника си на щастие. Това води до порочния кръг, оказващ негативно въздействие върху щитовидната жлеза.

Причини за проблеми с щитовидната жлеза според д-р Олег Торсунов

Основна причина за проблеми с щитовидната жлеза са враждебното отношение, обидата, нетърпимостта, недоверието. Те причиняват увеличаването на щитовидната жлеза. Силно недоверие, близко до отвращение, уголемява щитовидната жлеза, дори при това функциите ѝ да се запазят нормални. Ако е много уголемена, може би изпитваме голяма несигурност в своето ежедневие.

Хиперфункция на щитовидната жлеза е свързана с повишена емоционалност, конфликтност, раздразнителност и грубост. Също и уязвимост под формата на голяма амбиция и остра чувствителност. Човекът иска да получи много неща, но животът не му дава толкова, колкото му се иска. В резултат на това възниква състояние на уязвимост.

Хипофункция на щитовидната жлеза също е свързана с конфликти, негативно отношение, навика да виждаме само недостатъци, раздразнение, силна привързаност към различни неща, липса на емоционалност, незаинтересованост, хладнина в отношенията, песимизъм. Ако често се разочароваме, то започваме да изпитваме чувства на потиснатост, при които се понижава функцията на щитовидната жлеза.

Ако жената е в атмосфера или взаимоотношения, които са лишени от емоции или които не и позволяват да изразява своите чувства, това води до вътрешно напрежение, дебалансиращо нейните хормони. Ако тя постоянно се обижда и се чувства притисната психически, страхувайки се да изрази емоциите си, това се отразява на щитовидната жлеза. Емоциите трябва да са в движение. Жената трябва да пее, да танцува, да се радва на хората и да разпространява щастие.

Насоки за лечение на щитовидната жлеза

За да стимулираме подобряването на функционирането на щитовидната жлеза, е важно да положим усилия за развиване на определени качества, умения и да направим подходяща промяна в начина си на живот. Качествата, на които си струва да обърнем внимание, са доброжелателността, мекостта на характера, добротата. Те повишават имунитета на щитовидната жлеза. За да бъдат в норма хормоните на жената, тя трябва да се грижи за всички, да бъде любезна и обичлива.

Грижа към себе си и другите

Щом сме стигнали до проблеми с щитовидната жлеза е много вероятно да сме пренебрегнали собствените си нужди, като по този начин сме се отдалечили и от своите близки. Затова е важно съзнателно да създаваме моменти на грижа към себе си и другите. Например подобен малък момент на грижа може да бъде взимането на по-дълъг топъл душ или вана. Това помага да се отслаби психическата нагласа да контролираме поведението на хората, защото се „потапяме“ в момента. Чрез проявяването на грижа към другите, ще намалим напрежението в отношенията и конфликтите.

Общуване с приятели

Общуването е процес на предаване на чувства, който задвижва емоциите и помага за промяната на вътрешното ни състояние. Дори да намерим някой, който само да ни изслуша, може да има положително въздействие. Също така е добре да обръщаме внимание на думите, които използваме, защото те имат силата да засилват преживяванията ни. Ако се стремим да говорим емоционално положителни неща, ще се ѝ чувстваме така. Подобна атмосфера на позитивизъм, ще ни помогне и в изграждането на доверие в хората или в самия живот.

Медитация

Медитациите спомагат за балансиране на емоциите и за поддържане на вътрешния мир през целия ден. Чрез подобна практика се култивира оптимизъм и е едно от най-добрите неща, с които можем да започнем своя ден. За хората, на които им е трудно да се концентрират и не им допадат техниките за с акцент върху дишането и мълчанието, могат да правят мантра медитации или молитвени медитации. Те придават повече динамика на процеса като в същото време развиват и ценни нагласи и са основата за промяна на неполезни черти на характера и навици.

Дневен режим

Подходящият дневен режим е ключов за стабилизирането на напрегнатия и изтощен организъм. Препоръчително е човек да обърне внимание кога си ляга и кога става. За да постигнем подобрение на своето състояние, е подходящо да си лягаме около 10 часа и да ставаме не по-късно от 6 часа. Също така е важно и с какво се храним. За успокояване на тялото и подсилване на вътрешния ни мир е добре да употребяваме вегетарианска храна.

Контакт с природата

Друг ключов елемент за подсилване на равновесието в организма и възстановяване на баланса в живота ни е контакта с природата. Разходките в парка, или ако имаме възможност да избягаме от града през почивните дни, са варианти, които ще имат положителен ефект. Когато сме сред природата, е важно да се свържем с нея – да съзерцаваме небето, да се разхождаме боси по тревата, да слушаме песента на птиците.

Пеене

Ако сме натрупали прекалено напрежение и негативни емоции, успешна стратегия може да бъде да започнем да пеем – вкъщи или на курсове, но да добавим пеенето в ежедневието си. Звукът и емоцията са вибрация. Чрез пеенето изразяваме емоционалното си състояние и директно му влияем. Когато жената пее с радост и щастие, щитовидната жлеза се лекува. Дори и възлите на щитовидната жлеза се разплитат, защото причината за тяхното появяване е застоя на емоциите.

Заключение

Щитовидната жлеза е свързана с чувствата и емоционалния контакт с хората. Липсата на любов води до нарушаване на хормоналните функции. Ако ни липсва емоционалния контакт с хората около нас, близостта и сме емоционално незадоволени, щитовидната жлеза страда. Това разбиране и осъзнаване за психологическата основа на проблеми с щитовидната жлеза е необходимо, за да направи усилията ни за тяхното преодоляване по-успешни. Трябва да се научим да успокояваме, контролираме и изразяваме по-адекватен начин своите чувства и емоции.

Ако искате да получите конкретна насока как да приложите описаните съвети или статията е провокирала във вас въпроси, може да ми пишете на фейсбук месинджър тук

Прочетете още:
Психотерапия и консултации
Липсата на близост и самотата ни разболяват
Животът е твоят мъдър учител

 

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

    FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

    Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *