Лечение на нервно напрежение и тревожност – практични насоки

Лечение на нервно напрежение

Как да разберем, че страдаме от нервно напрежение?

„Какво е подходящото лечение на нервно напрежение?“ е въпрос, който интересува много хора. Наблюденията ми показват, че именно от това състояние започват по-сериозните проблеми със здравето ни, защото дълго време хората го пренебрегват като нещо „нормално“. Ключови симптоми, по които може да познаем, че трупаме нервно напрежение са нервност, скованост, нарушен сън, болки в главата, ставите, гърба, кръста, костите, понижена дейност на храносмилателната система. Също така е важно да знаем, че нервното напрежение има няколко стадия. Първият стадий е единствено усещането за напрежение. На втория стадий вече има и болка и скованост. На третия стадий може да имаме панически атаки или по-тежки здравословни проблеми като обездвижване, инфаркт или инсулт.

За повече насоки и придобиването на практичен опит, заповядайте на „Ментален и Емоционален Детокс“ – 19 април, от 19 ч. 

Лечение на нервно напрежение чрез аскеза 

В динамичното ежедневие натрупването на напрежение е естествен процес, който може да предотвратим или смекчим, когато имаме подходящо знание. Един от начините на лечение е да приложите една от лечебните практики на ОИДА терапия – аскезата. Аскезата е метод за повишаване на силите ни чрез съзнателното предприемаме на действия, които са полезни за цялостното ни благополучие. Тези действия често са свързани с това да се заставим да правим неща, въпреки инертността и естественото ни желание да мързелуваме. За лечение на нервно напрежение са подходящи два вида физическа аскеза.

Първият тип аскеза, който се препоръчва при нервно напрежение е продължителното ходене или бягане. Хубаво е да ходим или бягаме в добро настроение, с нагласата, че го правим за удоволствие, без да се напрягаме. Може да слушаме музика или някоя аудио книга на слушалки. Когато усетим, че не можем повече и започва да ни става неприятно или изпитваме лека болка, трябва да продължим поне още малко, но по-бавно, и чак тогава да спрем. Болката в ставите е сигнал, че е започнало лечение на напрежението. Важно е да започнем с продължителност, подходяща за нашата физическа подготовка – например по 20 мин. 3 пъти в седмицата.

Вторият тип физическа аксеза са статичните упражнения. В комбинация с динамическите упражнения дават много добри резултати за справяне с напрежението. Статичните упражнения, които се правят до 5 мин. като например да стоим в някоя йога поза, ни правят по-бодри, но не премахват в дълбочина напрежението. Затова е необходимо повече време да стоим в неподвижно състояние –  около 20 мин. Статично упражнение, което може да правим, е да седнем с изпънати крака и постепенно да се навеждаме. Крайната цел (която може да се достигне след месеци) е челото ни да стигне до коленете.

След това за още 20 мин. може да направим второ статично упражнение. Да седнем със сгънати под бедрата крака и постепенно да се отпускаме назад, докато гърба ни се облегне на земята. Между двете упражнения е добре да правим наклони напред и назад – малко динамика за снемане на напрежението. Целта, която може да преследваме, е да успяваме да правим час и половина динамични упражнения и 40 мин. статични. Важно е да започнем с нашето си темпо и възможности.

Лечение на нервно напрежение

Научни изследвания, подкрепящи този начин на лечение на нервно напрежение

Ето някои от научно доказаните ползи, благодарение на които физическите упражнения са силен начин за борба с нервното напрежение, тревожността, а дори депресия и паника:
– Стимулират растежа на нови нервни клетки и създаването на невронни мрежи, свързани със състояния на покой и положителни усещания.
– Помагат за изразходването на енергията, събираща се в нас при воденето на застоял начин на живот. Ако тя не бъде оползотворена, се превръща в напрежение.
– Стимулират отделянето на ендорфини, които са естествените болкоуспокояващи на организма ни. Те повишават тонуса, енергията и доброто ни настроение.
– Водят до понижаване на стресовия хормон кортизол.
– Променят създалата се нагативна рутина и освобождават време за нови идеи, мисли и емоции.
– Помагат за регулиране на дейността на имунната система и понижават възпалителните процеси.
– Помага за поддържането на здравословен хормонален баланс.
– Действат като превенция на други симптоми като липса на концентрация и умора.
– Подобряват съня – много важен фактор за справянето с тревожността и напрежението.
– Засилват волята

Да действаме!

Надявам се, че представената информация да ви е била полезна и интересна. Ако имате въпроси или желаете да споделите вашия опит, може да ми пишете на фейсбук месинджър.

Ако имате желание да научите повече лечебни практики и насоки и желаете да получите практичен опит, заповядайте на първия по рода си „Ментален и Емоционален Детокс“. 

Прочетете още:
Как да се справим с депресията? Научно доказана програма
Олег Торсунов: хроничният стрес показва загуба на висшата цел 

 

 

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

    FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

    Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *