5 начина, по които телефонът може да влоши психичното ни здраве

психично здраве и използването на смартфонСмартфоните са част от всяка област на нашия живот – училище, работа, семейство, приятели, забавление. Преди бяха просто функционални – средство за обаждане и свързване на хората. Но сега те са компютри, способни на много повече. На тях може да правим всичко – да гледаме филми, да правим снимки, да рисуваме. С по-голямата достъпност до разнообразие от смартфони и наличието на интернет на все повече места сме вързани в мрежата 24/7. И въпреки, че този технологичен напредък е страхотен и удобен, с него идва и определена цена, която трябва да платим. Изследвания показват, че зависимостта към телефона е реална опасност, която може да влияе негативно върху психичното ни здраве.

В преследване на допамин

Зависимостта и нуждата да получим своя телефон (или всяка друга зависимост) зависи от сложна взаимовръзка на различни вещества в мозъка, но в основата е невротрансмитера допамин. Както съм писал в предишни статии („Как да стимулираме хормоните на щастието“), допаминът е един от хормоните на щастието. Той разпространява сигнали между синапсите на нервните клетки, отговорни за мотивацията, възнаграждението и невропластичността. Невропластичността е процесът на промяна на мозъчните клетки, позволяващ навика или зависимостта да се създадат.

Всеки път, когато получим сигнал за съобщение, лайк или коментар, мозъкът ни ни възнаграждава с прилив на допамин. С времето допаминът започва все по-бързо да се отделя и в един момент само да видим телефона си или да чуем сигнала за съобщение предизвиква едно предусещане и очакване на прилива на допамин. Допаминът, предхождащ само действие, ни мотивира да извършим действието.

Така се развива нуждата все по-често да си проверяваме телефона, за да получим това приятно усещане. Подобно поведение, търсещо прилива на допамин, може да ни накара да загубим интерес към други дейности. И преди да се усетим вече прекарваме прекалено много време на телефона си.

В статията, озаглавена „Защо сте зависими към телефона си… и какво да направите с това“, пише:

Apple твърдят, че потребителите на iPhone отключват телефона си по 80 пъти на ден, а изследване на Dscout показва, че средно докосваме, въвеждаме нещо или прокарваме пръст през телефона си средно повече от 2,600 пъти. Ние го проверяваме пред децата, по време на срещи, докато се храним или когато трябва да спим.

Цялото това време прекарано на телефона може да влияе негативно на психичното ни здраве по следния начин:

Тревожност 

Изследвания показват, че смартфонът ни може да предизвика тревожност. Когато някои хора нямат достъп до телефона си, изпадат в интензивна тревога. Някои дори могат да проявят симптоми на оттегляне и отдръпване, ако не могат да си проверят обажданията и социалните мрежи. Може би вече се сещате за подобен човек. Едно изследване открива, че:

Прекомерната употреба на устройства с безжичен интернет може да е свързана с форма на психологическа зависимост, на която една от характеристиките е тревожността, появяваща се при раздяла с устройството. Студентите и учениците, които са сред най-употребяващите подобни устройства, са най-податливи на негативните въздействия.

Нарушен сън 

Нарушеният сън е сред най-честите резултати от честата употреба на смартфони – особено вечерно време. Да си гледаме телефона през нощта действа ужасно на мозъка ни. Екраните на телефоните излъчват ярка синя светлина, която обърква мозъка ни, защото наподобява яркостта на слънцето. Това прекъсва производството на мелатонин, хормонът подсказващ на тялото ни, че е време е за лягане. Светлината от телефона може да наруши цикъла ни на сън и бодърстване и да направи трудно заспиването и да доведе до чести пробуждания.

Стрес във взаимоотношенията

Може да си мислим ,че телефоните ни сближават с нашите близки, но всъщност може да имат обратния ефект. Проверяването на телефона докато вечеряме със семейството или с приятели, отнема присъствието и вниманието ни към тях. Когато сме твърде силно привързани към телефона, взаимоотношенията ни могат да пострадат. Навикът да сме постоянно на телефона може да създаде конфликт, негативност или изолираност, които да доведат до стрес и нервно напрежение. Изследвания показват, че употребата на телефон, може да застраши личните и професионалните ни взаимоотношения.

Депресия

Има много научни данни, свързващи използването на смартфони с нарастващия брой на страдащи от депресия, особено сред тийнейджърите. Едно изследване показва, че младежите, които са силно привързани към телефоните си, са значително по-малко щастливи. Резултатите показват, че тийнейджърите, използващи подобни устройства, са с по-ниски нива на щастие от тези, които прекарват повече време в дейности, отвъд екрана. От друга страна пълната липса на взаимодействие с подобни устройства не води до щастие. Най-щастливи са тези, които са открили златната среда в използването на дигиталните медии – средно около един час на ден.

Намалена продуктивност и концентрация

Друг негативен ефект от смартфоните е по отношение на нашата продуктивност и способността да се концентрираме на работа или в училище. Експерименти показват, че хората се представят по-слабо на задачи, когато получават съобщение или обаждане на телефона, дори и да не решат да го проверят. Изследователите откриват:

Когато известията смущават тяхната концентрация, изследваните лица допускат повече грешки и правят по-прибързани заключения. Хората, чуващи, че телефонът им звъни, дори и да не го вдигнат, е три пъти по-вероятно да направят грешка.

Други изследвания показват, че средната или силната употреба на подобни устройства може да доведе до по-малко сиво вещество в областите на мозъка, свързани с контрола на вниманието. Хора с подобен проблем показват по-високи нива на тревожност, депресия, инсомния и импулсивност.

Заключение

Може да имате проблем с използването на смартфона си, ако ви е трудно да го оставите за известно време и имате повече желание да се занимавате с него, отколкото „реалния“ живот. Смартфонът може да влияе негативно на психичното ни здраве, но има и други фактори, които трябва да имаме предвид.

Повечето изследвания показват, че ефектите от повишеното използване на телефони е слаба или средна. Дори много интензивното използване не е гаранция за проблеми, а когато има проблем, не е сигурно дали е причинен именно от това, тъй като изследванията показват корелация – връзка, която може да не е причинно-следствена. Не е ясно дали употребата на смартфони води до негативни симптоми или симптомите предизвикват повишеното използване. Може би потиснатите хора се привързват към телефона си, за да търсят социална интеракция. По подобен начин човекът, страдащ от негативни мисли и тревожност може да си проверява по-често новините в социалните медии.

Ако статията е провокирала във вас въпроси или желаете да споделите нещо, може да ми пишете във фейсбук месинджър. 

Източник: thebestbrainpossible.com

Прочетете още: 
Невропластичност и преодоляване на вредни навици
Преодоляване на тревожността с невропластичност и неврогенезис

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *