Лудост e да правиш едно и също нещо и да очакваш различни резултати

 

„Лудост: да правиш едно и също нещо, отново и отново, и да очакваш различни резултати.“

Алберт Айнщайн

Предприемане на действие

Последната стъпка от описания в предишните статии психологически метод за справяне с трудности е действието (първа стъпка – „Животът е твоят мъдър учител“, втора стъпка – „В омагьосан кръг съм. Има ли изход?„). Това е магичната съставка, която предопределя дали ще извървим пътя до така желаната промяна. Действието е движението към изхода от омагьосания кръг и прекъсването на патовата реакция „борба или бягство“. Чрез него доказваме своята решителност и желанието да превъзмогнем старото положение. Да действаме означава да проявим необходимото положително качество, да развием ценното умение, да създадем новия навик.

„Посейте постъпка и ще пожънете навик; посейте характер, ще пожънете съдба.“ – Уилям Тъкари 

Това е посоката за преодоляване на житейските изпитания. Когато действаме, ние се препрограмираме. На физиологично ниво клетките в нашия мозък – невроните, създават нови връзки помежду си (за справка „Невропластичност и преодоляване на вредни навици“). Колкото повече действаме по новия, по-адаптивен и полезен начин, толкова повече мозъкът ни възприема този модел на поведение. С времето силата на старата реакция отслабва и така се освобождаваме от негативните качества, довели ни до проблемната ситуация. Това е валидно и за проблеми, свързани с негативни мисли и емоции. Колкото по-целеустремено и стратегически се стремим да развиваме нови модели на мислене и поведение, толкова по-бързо старите ще отпаднат.

На психично ниво действието води до достигането до нови модели на мислене и чувстване. Действието дава нов приток на енергия към нашите емоции и чувства. Промяната в емоционалното ни състояние води до подсилване на физиологичните промени, особено способността на мозъка по-бързо да научи новата реакция. Променяйки своите действия, създаваме нов начин за свързване със света около нас. Така автоматично се променя и отношението на света към нас. Действието изменя взаимоотношението, което сме създали с хората и ситуациите. Всяка ситуация е единно цяло, съставено от отделни елементи. Когато променяме нещо в себе си (един от елементите) се провокира променя в ситуацията.

„Ако не ти харесва това, което получаваш, промени това, което даваш.“ – Карлос Кастанеда

Това са трите стъпки, които се помнят лесно и гъвкаво могат да се използват за най-различни ситуации:

1. Приемане на ситуацията
2. Откриване на скрития в нея урок  
3. Действие за промяна 

Ако има ситуации, в които сте в омагьосания кръг „борба или бягство“, единствено може да спечелите, ако пробвате нещо ново. Експериментирайте с метода в своето ежедневие. Чрез него проблемите се превръщат в обратна връзка, която животът ни дава, за да станем по-добри. Те са горивото, което разпалва огъня на нашата сила. Приемете позицията на ученик, почувствайте нагласата, че животът е вашият мъдър и подкрепящ учител, който ви изпраща тези ситуации като урок, чрез който да проявите потенциала си. През деня си мисловно се настройвате на тази идея и наблюдавайте за положителните промени, които започват да се случват.

Ако ви е хрумнал въпрос, имате нужда от по-конкретни насоки как да приложите на практика прочетеното или смятате, че разговор с мен може да ви бъде полезен и интересен, може да ми пишете на фейсбук месинджър.

Прочетете още:
Животът е твоят мъдър учител 
В омагьосан кръг съм. Има ли изход?

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

    FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

    Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *