„В омагьосан кръг съм. Има ли изход?“

омагьосан кръг

 

В консултациите, които провеждам, често чувам хората да споделят, че са попаднали в омагьосан кръг, от който не намират изход. Подобни проблемни ситуации са периодично повтарящи се в ежедневието ни. Може би, ако се замислите за живота си, ще забележите как един тип трудности присъстват повече и сякаш циклично се завръщат.

Много ценна насока за справяне с тях и излизане от омагьосания кръг е следващата стъпка от метода, който започнахме да разглеждаме в предишната статия. След като направим първата стъпка – приемането, е важно да продължим със следващата. И тя започва с въпросите „На какво ме учи проблема / трудността / ситуацията?“, „Какъв е скритият в случващото се урок?“

За да ни бъде по-лесно да открием какъв е урокът за нас в конкретната ситуация, следния модел, състоящ се от два етапа, може да ни помогне по-бързо да постигнем успех. Най-често ситуациите ни:

  • показват определени негативни качества, слабости на характера или неполезни навици
  • подтикват към развитието на определени положителни качества на характера и личностни умения

Първи етап

Първият етап е разбирането и осмислянето кое е негативното качество, което ме е довело до това състояние или е причина да не намирам изход. За да може да открием слабостта в началото, когато тепърва се запознаваме с метода, може да ползваме този списък с негативни качества / слабости и посочените въпроси: гневливост; гордост; арогантност; суета; грубост; невежество; завист; алчност; лицемерие; чувство за фалшив престиж; страхливост; пасивност; желание за контрол; егоизъм; леност;

  • Кое е негативното качество, което проявявам в тази ситуация?
  • Кое е негативното качество, което ме е довело до това положение?
  • Коя е слабостта, която възпрепятства преодоляването на ситуацията?
  • Коя черта от характера ми предизвиква проблема?

Втори етап

Втората част е анализ на положителното качество. Положителното качество е това, което трябва да проявим, за да излезе от омагьосания кръг и преодолеем трудността. Когато успешно предприемем втората стъпка постигаме ясно за скрития смисъл на случващото се. След това след време, когато се сетим за всичко случило се, имаме усещането, че точно така е трябвало да стане, за да може да достигнем до важни за нас неща.

Ето списък с примерни качества и умения, както и въпроси за по-лесното им откриване: безстрашие; ясно съзнание; развитие на психологическо и духовно познание; самоконтрол; отговорност; простота; ненасилие; истинност; липса на гняв; желание за добри дела; спокойствие; липса на желание да се търси вина в другите; състрадание; щедрост; нежност; доброта; скромност; умение да прощаваме; устойчивост; чистота.

  • Кое е положителното качество, което ми е необходимо в тази ситуация?
  • Кое е положителното качество, което трябва да развия?
  • Кое е умението, което ще ми позволи да се справя със ситуацията?
  • Ако тази ситуация продължи, кое е качеството или умението, което трябва да развия, за да постигна ясно съзнание и спокойствие на духа?

Защо едните качества са негативни, а другите положителни можем лесно да разберем, когато усетим наличието на някое от тях в нас. Как? Нека си представим, че в ежедневието сме изпълнени първо с някое от негативните качества, а след това с някое от положителните. В първия случай най-вероятно ще усетите зараждането на по-некомфортно състояние: иглички по тялото, сърцебиене, липса на енергия, слабост, усещане за натиск и стягане – процес на саморазрушение. Във втория случай по-често се появяват усещане за разширяване, светлина, приток на енергия, чувство на спокойствие, пълнота и свобода или накратко – процес на разкриване на вътрешния ни потенциал.

За да си научим добре урока и да не се налага мъдрият ни учител Животът отново да ни поставя в същата ситуация, е важно да преминем през двата етапа. Животът е обучителен механизъм, който ни изпраща проявените негативни качества обратно към нас. Защо? Защото, ако не сме осъзнали тези слабости, с времето те ще ни навредят повече и вместо по пътя на развитието, ще регресираме. В този случай, загрижеността на нашия учител се изразява в това ни постави в тези ситуации, за да ни ги покаже, а ние да може да ги отработим.

В следващата статия ще продължим с последната стъпка от метода.

Прочетете още:
Животът е твоят мъдър учител
Мисълта променя клетките, мозъка и гените ни
Истината за мозъка или защо ни се струва, че той иска да сме нещастни

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

    FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

    Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *