Научно доказано: Любовта ни прави по-здрави и по-умни

liubov-i-zdrave-daniel-troev

Любовта е най-силното чувство и най-големият подвиг на духа. Тя е съзнателен акт и магическа сила, която ни извежда отвъд слабостите и страховете. Любовта е най-съкровената ни потребност, затова в ежедневието си търсим споделените усмивки и топлите прегръдки. Ако се обърнем назад към миналото, ще осъзнаем, че моментите, в които сме били наистина щастливи и сме се чувствали пълнокръвно живи, са моментите, в които сме били преизпълнени с любов. Моментите, в които сме били с широко отворено сърце, готови да даваме, чувстващи връзката между нас и света.

Това са моментите на свързаност, описани от позитивния психолог и изследовател Барбара Фредриксън като резонанс на позитивност. В своята книга „Любов 2.0.“ тя разглежда любовта точно като тези моменти на свързаност. Според нея „любовта разцъфва във всеки миг, когато двама души се свързват чрез положителна емоция, независимо от нейната сила.“ Изследователската ѝ дейност е изключително интересна и разглежда влиянието на положителните емоции върху цялостното здравословно състояние на хората. Ето част от нейните научни открития за ползите на любовта върху психиката и тялото ни: 

Любовта повишава когнитивните ни способности и ни прави по-мъдри

Развиват се способности като умението да се концентрираме, да мислим логично, да взимаме правилните решения, да преценяваме и анализираме случващото се, да мислим креативно и да достигаме до нови важни осъзнавания. Буквално ставаме по-разумни и интелигентни, започваме по-лесно да улавяме фините нюанси на различните ситуации. Придобиваме способността да разглеждаме случващото се от различни гледни точки и да поддържаме гъвкаво отношение. Това разширение на мисловните способности и нагласи ни прави и по-отворени към другите. Ставаме по-съсредоточени и внимателни във взаимодействието си с тях и света.

Любовта подобрява цялостното ни здравословно състояние

Тя ни прави по-здрави и ни повлиява позитивно дори на клетъчно ниво. Изследванията показват, че моментите на резонанс на позитивност повишават вагусовия ни тонус, който е в основата на способността на организма да регулира важни физиологични процеси. Той е важен показател за здравето на парасимпатиковата нервна система, помага за забавянето на ускорения пулс и отразява силата на нашия имунитет, най-вече по отношение на хроничните възпаления. Научните изследвания на Барбара Фредриксън показват, че честото преживяване на любов в ежедневието ни, намалява риска от по-голямата част от най-тежките здравословни проблеми. 

Любовта повишава психологическата ни устойчивост

Психологическата устойчивост не е нещо фиксирано, което ни е дадено веднъж завинаги, а може да се подобрява. Има много хора, които казват за себе си, че имат „по-слаба нервна система“, но трябва да знаят, че силата на нервната система е като мускул, който може да се тренира. Да бъдем психологически устойчиви е умение и способност, които мога да се развиват. Честото преживяване на любов под формата на моменти на споделена позитивна емоция ни прави по-приспособими и готови за справяне с трудностите. Учим се да разглеждаме ситуациите по-цялостно, да използваме хумор и да сме проактивни, когато обстоятелствата го изискват. Също така е по-трудно да изпаднем в самосъжаление и крайно негативни емоционални състояния. Изследванията показват, че устойчивостта ни прави емоционално гъвкави. 

„Любовта подхранва тялото също както правилният баланс от слънчевата светлина, богата почва и вода подхранва растенията и им позволява да разцъфват. Колкото повече любов има във вашия живот, толкова повече се отваряте и израствате, толкова по-мъдри и хармонични, издръжливи и ефективни, щастливи и здрави ставате. Развивате се и духовно: започвате по-добре да виждате, чувствате и цените дълбоките взаимовръзки, които необяснимо ви свързват с другите и ви вплитат във великолепната тъкан на живота.“

Барбара Фредриксън

Прочетете още:
Влиянието на гнева върху здравословното ни състояние

Как психичните състояния влияят на биологията ни
Тайната на оздравяването според Норбеков

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV
Даниел Троев Написано от:

Психолог в София, провеждащ консултации и психотерапия за справяне с психологически проблеми и житейски трудности. Може да се свържете с мен на тел. 0988348756

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *