Психологът споделя: ако те тормози проблем, задай си този въпрос

психологически консултации
Случва се човек и добре да живее да попадне в дадена проблемна ситуация, която да го изтощи с упоритостта си. Въпреки усилията, които полага, действията, които предприемаме и плановете, които създава, все нещо не достига и подходящото решение остава скрито.
Независимо дали се отнася за здравословното му състояние, взаимоотношенията с хората или професията, „зациклилата“ ситуация е сигурен знак, че е необходимо да достигне до нови разбирания и по-високи нива на осъзнатост. Както казва Айнщайн не може да решим даден проблем на същото ниво на съзнание, на което проблемът е създаден. 
Но как да постигнем ново ниво на осъзнатост? Понякога по време на психологическите консултации, които провеждам, първа крачка в тази посока може да бъде следния въпрос:
Ако приема, че тази трудност ще е постоянна, какво качество или умение трябва да развия, за да постигна вътрешен мир?
Когато отправите този въпрос към себе си, запазете притихнало състояния. Направете кратка медитация – концентрирайте се върху дишането си за няколко минути. Умът ви може да реагира по различни начини. От крайно отхвърляне на идеята, до апатично настроение „няма такова качество или умение“. Важно е да запазите търпение и любопитство. Може след малко да се появи и друг отговор, сякаш идващ от друг аспект на съзнанието ви. Просто наблюдавайте изскачащите мисли и отсявайте семената, които биха могли да дадат плод. За да се разкрие докрай полезността на въпроса, си поставете за цел през целия ден да го държите в мислите си. Нека това се превърне в днешната ви медитация.

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

    FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

    Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *