Интервю: Добрата дума и прегръдката помагат за справяне с депресия

 

Справяне с депресия и депресивни симптомиСправяне с депресия

Преди около седмица „Евростат“ изнесе данните от свое проучване за 2015 г. за справяне с депресия, според което 8% от пълнолетните българи проявяват различни форми на депресивни симптоми. От Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) пък отчитат, че у нас през 2014 г. са били официално регистрирани малко над 132 000 пациенти с психични разстройства, а през 2015 г. техният брой е спаднал до около 127 хиляди. Според експерти, в нашите географски ширини сезонните депресии най-често се проявяват през пролетта и есента. През тези два преходни сезона има изостряне на съществуващи депресии или поява на нови депресивни състояния. За да коментираме изнесените данни, относно депресията, както и симптомите и средствата за справяне с депресия, репортер на Topnovini.bg  се свърза с психолога Даниел Троев – част от екипите на OIDA Therapy Institute, сдружение „Чудно“ и секцията „Позитивна психология“ към Дружеството на психолозите в България.

Възможност: психотерапия за лечение на депресия и депресивни състояния

Г-н Троев, как бихте коментирали изнесените данни и какво сочат Вашите наблюдения – увелича ли се, или намалява броят на хората, които страдат от депресивни състояния?

Съвсем наскоро Световната здравна организация публикува статистика, от която се вижда, че депресията е водещата причина за най-различни заболявания. По мои наблюдения все повече хора преминават през леко депресивни периоди и тревожни състояния, в които ако човек пребивава дълго време, може да се стигне до депресия.Самата тревожност води до различни избори, човек започва да се ограничава в дадени аспекти, което може да причини нарушения в съня и социалните контакти.

Какви са причините, които ни водят до подобни депресивни състояния?

Обичайните – стрес, труден начин на живот, финансови затруднения, проблеми във взаимоотношенията. Всичко това до голяма степен идва от липсата на знания на човек как да се справя със стреса и да решава адекватно проблемите си.

В тази връзка, кои са симптоми на депресия, за които трябва да следим?

Симптомите обикновено е свързани с това, че човек дълго време се усеща неразположен, сънят му страда, чувства, че има моменти от ежедневието си, в които губи емоционален контрол, по-напрегнат е, не успява да върши задълженията си на работното си място и е потиснат. Това са признаци, на които е добре да обърнем внимание, защото често се случва хора да идват при мен, когато вече дълго време са били в едно по-неприятно състояние и са търпели до момента, в който нещата са ескалирали. Добре е, когато човек усети, че има нужда да чуе различна гледна точка и да научи нови умения за справяне и релаксиране, да потърси адекватна информация.

Крие ли депресията някакви сериозни рискове, или можем да гледаме на нея като на естествен етап, през който всички  преминаваме?

Депресията не трябва да бъде пренебрегвана, особено когато говорим за клиничната такава. Всеки от нас следва да поеме отговорност за това си състояние и да потърси адекватни начини за справяне, защото депресията често води до психосоматични заболявания. Тя може да се отрази на тялото ни, да доведе до падане на имунитета система и човек да стане по-податлив на различни инфекции. Мнението и на Световната здравна организация е, че депресията е една от основните причини за затруднения в съвременния свят. Щом Световната здравна организация я приема сериозно, то е добре и ние да последваме този пример и да сме внимателни. Разбира се, не е необходимо да се всява паника, но това е причина да обръщаме внимание и на психическата си активност. Доказано е, че когато човек е психически по-устойчив, той по-лесно разрешава и ежедневните си проблеми.

Ако се върнем към статистиката от началото на нашия разговор, ще видим,че там се говори и за зависимост между смяната на сезоните и психиката. Есента и пролетта се посочват като сезони, в които депресивните състояния се увеличават. Немалко хора реагират зле и на смяната на часа, която преживяхме съвсем скоро. На какво се дължи тази зависимост?

Тези неща ни влияят, защото те са пример за промяна в обкръжаващия ни свят. Всяка промяна води до подтик у човека да се адаптира. Когато нямаме достатъчно умения и сили за тази адаптация , това може да доведе до напрежение, което да  ни се отрази много негативно. През зимата ние се мобилизираме и до краен предел напрягаме силите си, затова когато дойде пролетта и времето се пооправи, ние много бързо се отпускаме. Това се наблюдава и в животинския свят. Птиците много по-често умират през пролетта, когато се стопли времето, а не през зимата – в най-трудните условия. През есента пък си отива по-приятния климат, падат температурите и човек трябва да посрещне застудяването, по-малкото слънце и тогава човек като че ли се затваря в себе си, защото времето не предразполага толкова социални контакти.

Може ли да се каже кой от двата пола е по-склонен към депресия?

Добре е и двата пола да внимават. Различен е начинът за справянето им със стреса. Мъжете например са по-склонни към употребата на алкохол. Това може да изглежда като „добър“ начин за справяне със стреса, който в последствие да изиграе лоша шега и да доведе до други проблеми. Не може да се каже кой от двата пола е по-предразположен. Важно е всички да се стараем да повишаваме качеството си на живот.

Какви съвети бихте дали да читателите ни за справяне с депресия и подобни депресивни състояния?

Ако говорим за справяне с промяната, хубаво е човек да има план, който да му помогне да се подготви за това, че ще мине през един по-критичен период. Ключови неща за справяне при депресивни състояния са подходящото хранене и физическата активност. Много изследвания показват, че физическата активност е по-силна от антидепресантите за справяне с неблагоприятни психични симптоми. Човек следва да внимава също така със съня и, ако може да си ляга преди полунощ, за да може да му почива психиката.Важни са и социалните контакти. Много е хубаво и за двата пола да са част от добра общност, да имат до себе си хора, които да ги разбират. Самото споделяне, близостта и топлите взаимоотношения са ключови за състоянието на човека.

В края на разговора ни, кажете ни как да помогнем на близките си, ако забележим тревожност и тревожни симптоми у тях?

Не трябва да се омаловажава случващото се с човека. Когато видим, че нашите близки проявяват прекалена затвореност или пък, ако все пак споделят емоциите си, е добре да ги изслушаме, без да усещат напрежение у нас и желание да изкопчваме информация от тях. Една добра дума, прегръдка и пространство, в което човек да сподели, могат да окажат голям ефект за справяне с депресивните състояния.

Автор: Златина Петкова
Източник: topnovini.bg 

Прочетете още:
Научно доказан метод, редуциращ симптомите на депресия с 40%

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *