Съвети за здравословен живот в интервю за сп. Зона

Г-н Троев, може ли един млад човек днес да се чувства успял и как да постигне това?

Може, но с чувството за успех трябва да се внимава. Ако бъде самоцел, то се превръща в нещо, което може да ни отдалечи от успеха. Затова е важно къде поставяме акцента – успехът е следствие, а не причина. Заменяйки местата, може да пропуснем ценни за нас неща. Ако се фокусираме върху причината за чувството на успех, започва един процес на осмисляне -„Кой е успехът, който има значение за света?“ „Кои са важните неща в живота, в които искам да бъда успял?“. Отговаряйки на тези въпроси, младият човек може да положи стабилна основа от ценности, които да са критерий и причина за неговия успех. Когато човек действа спрямо своите ценности, дори „малките“, ежедневни действия се превръщат в извор на вътрешно удовлетворение и сила.

Съвети от психолог Даниел Троев
Интервю за списание Зона.бг

Разкажете повече за Вашата инициатива „Без стрес на работа”, как може човек да се включи в нея?

Инициативата е част от дейността на OIDA Therapy Institute за повишаване качеството на живот на хората в България и предоставянето на ефективни психологически методи за подобряване на психичното им здраве.

В продължение на 30-дни всеки ден преди работа (а през почивните дни след събуждане), участниците в инициативата имат възможността да правят лесна и ефективна 10-минутна медитация с цел понижаване на стреса, подобряване на взаимоотношенията с колегите и повишаване на продуктивността.

В съвременната психология и медицина има много изследвания, които доказват здравословните ползи от прилагането на подобни упражнения. Включилите се до момента участници споделят, че като цяло се чувстват по-добре – стават по-спокойни, по-лесно се справят със стреса, по-малко имат симптоми като главоболие и напрежение, стават по-концентрирани и се ядосват по-малко.

Читателите могат да открият видео-урока като въведат в google или youtube „медитация за справяне със стреса – 30-дневно предизвикателство“ или да ми пишат във фейсбук www.facebook.com/dtroev

Може ли човек сам да преодолее тревожността или трябва да потърси специалист?

Човек може и сам да преодолее тревожността. В крайна сметка тя е нормална част от ежедневието и в себе си човек притежава ресурсите и възможностите за справянето с нея. Има някои трудности, които хората споделят, че срещат, когато се опитват сами да се справят – липса на постоянство, невъзможност да се открие подходяща информация, липса на конкретика и яснота, трудност при съставянето на индивидуална стратегия за справяне.

При работата със специалист ключово е взаимоотношението, което се създава. Когато то е подкрепящо, базирано на доверие и сътрудничество, хармонизира личността и разкрива нейните ресурси. В подобни отношения може да се стигне отвъд трудността, да се появи мост от проблема към решението.

Кои емоции влияят по-силно на хората – положителните или отрицателните?

Положителните емоции имат по-съзидателно въздействие, а негативните – по-разрушително. Положителните емоции повишават възможностите ни – правят ни по-осъзнати, по-мъдри, подобряват логичното мислене, вземането на решения, повишават креативността, психологическата устойчивост. Има изследвания, които показват, че се подобрява функционирането на телесните системи – имунната система става по-силна, подобрява се работата на сърдечно-съдовата и дихателната системи.

Негативните емоции като гняв, тъга, тревожност водят до понижаване на когнитивните способности и стимулират биохимични процеси, които могат да разстроят функционирането на организма. Постоянен силен стрес, тревога, водят до отслабване на имунната система. На психично ниво се появява напрежение. На телесно ниво се повишава предразположеността към възпалителни процеси, проблеми с храносмилането и хормоналната секреция.

Как да бъдем емоционално и психично здрави? Какви са Вашите съвети за здравословен живот?

Важно е да обръщаме внимание на дневния си режим – кога ставаме и лягаме, с какво и кога се храним, каква физическа активност имаме, как общуваме с хората, за какво мислим. Ключови елементи са здравословната храна, почивката, физическата активност, редовният контакт с природата и пълноценните взаимоотношения.

За психичното здраве е важно да поддържаме чисти намерения, основани на благодарност, състрадание и отговорност спрямо себе си и другите. Също така медитативният метод, който вече споменах, е добър вариант за балансиране на мислите и емоциите. Важно е да имаме подобна ежедневна практика за поддържане на психичното здраве. С честотата, с която си мием зъбите, трябва да имаме метод, с който да прочистваме психиката.

Също така от гледна точка на OIDA Терапия е важно човек да има лечебна вяра. Вярата не в религиозен смисъл, а като психичен феномен, задаващ посоката на мислите, чувствата и действията ни. Това е много важна роля. Ако вярата е поставена в преходни и повърхностни неща, сме по-уязвими на стрес и кризи. Ако е поставена в духовни, тоест същностни категории, като смисъл, ценности, висши цели, човек придобива психологическа устойчивост. Такава вяра е лечебна.

Прочетете още: 
Интервю: Щастието е вътре в нас, но трябва да му помогнем да се прояви
Лечебният кръг на OIDA Терапия
Консултации и психотерапия

 

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV
Даниел Троев Написано от:

Психолог в София, провеждащ консултации и психотерапия за справяне с психологически проблеми и житейски трудности. Може да се свържете с мен на тел. 0988348756

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *