Как да се справим със стреса – Сергей Лазарев

Как да се справим със стресаБолести от стрес

Започва ново, интересно време, в което е актуален въпросът как да се справим със стреса. Сега медицината стигна до ясния извод, че точно стресът е причината за всички болести. Работата е там, че подсъзнанието ни си служи с огромен отрязък от време.  Преди хиляди години човекът можел да бъде убит или изяден, стресът бил свързан с опасността да получиш рана, загубиш ръката си, крака, живота. Затова имунната система автоматично включвала защитен механизъм – всички кръвоносни съдове рязко се свивали, за да намалят кръвозагубата при евентуална рана или загуба на крайник. В кръвта нахлували левкоцити, които засилвали възпалителния процес, спомагащ за заздравяването на рани, спирането на кръвотечение, образуването на белези. Освен това възпалението позволява да се намали изтичането на енергия там, където то се е образувало.

Ханс Селие, създателят на теорията за стреса, в началото смятал, че стресът е смърт, а след това започнал да твърди, че стресът е живот. Тайната на този парадокс се състои в това, че най-важното не е самият стрес, а нашето отношение към него. Ако ние виждаме божествената воля във всяка ситуация, ако разбираме, че всичко се случва в името на любовта, тогава болестите и неприятностите пречистват душата ни.

Проблеми със сърцето

Но ако стресът ни изпълва със страх, осъдителност или униние, то той не се преодолява, нашите отрицателни емоции се увеличават и постепенно се просмукват в подсъзнанието. В тези случаи кръвоносните съдове се свиват за дълго и възпалителните процеси се образуват на много места в нашия организъм. Появяват се болести, човек започва да притъпява възпаленията с лекарства, опитва се да излекува сърдечносъдовите заболявания с медикаменти, а резултатите са все по-лоши.

Наскоро по време на международната конференция по кардиология светилото на руската медицина Е. И. Чазов открито признал, че огромните вложения за борбата със сърдечно-съдовите заболявания не са дали никакъв резултат. Ситуацията дори се е влошила.

Съвременната медицина вижда само външните прояви на заболяванията: основната причина на повечето смъртни случаи в света са проблемите със сърцето. Но сърцето се разболява, в случаите когато кръвоносните съдове престават да функционират правилно, а те от своя страна престават да функционират, когато в подсъзнанието ни има непреодолян стрес или когато кръвта променя състава си, което също е резултат от неправилно отношение към стрес. Излиза, че съвременната медицина се опитва да се бори със защитните механизми на организма.

Как да се справим със стреса

Трябва да се лекува не болестта, а нейната причина. Дори Хипократ е казвал: „Премахнете причината и болестта сама ще си отиде“. Вероятно медицината рано или късно трябва да стигне до извода, че основният източник на болести все пак не е самият стрес, а неправилното ни отношение към него. А неправилното отношение към стреса е неизбежното последствие от загубата на любов и вяра.

Откъс от книгата на Сергей Лазарев „Опит в оцеляването“ 5 част.
Повече за Лазарев и книгите му може да прочетете във фейсбук страницата – Сергей Николаевич Лазарев или на lazarevsn.bg

Практични насоки как да се справим със стреса:
Как да променим нагласата си към стреса, за да бъдем здрави
Психотерапия за справяне със силния стрес

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

    FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

    Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *