Стрес на работното място? Медитация е твоето решение.

Без стрес на работното място - психолог Даниел Троев

Кампанията „Без стрес на работното място“ приключи! Хора от различни професии се включиха, за да се справят със стрес на работното място чрез правенето на медитация в продължение на 30 дни. Надявам се това споделяне на постигнатите от тях резултати да ви вдъхнови и вие да прилагате медитацията в своето ежедневие. А в края на статията може да намерите и видео-урок с медитация за начинаещи.

Резултати и ползи от медитация за справяне със стрес на работното място – отговори на участници

1. Много съм доволен от метода – ще го споделям с всичките си приятели и клиенти.
2. Постигнах умение да релаксирам, когато усещам нужда.
3. По-добра концентрация и спад на настроенията на изнервеност/стресираност.
4. В първите дни през първите минути имах съпротива, имах чувството че това време никога няма да мине. След това всичко се промени, все едно че някаква част от мен се научи и после медитациите станаха много приятни. Автоматично продължаваха точно 10 мин. Мисля, че това несъзнателно се пренесе и в ежедневието ми – вече зная, че дори и да съм в „неприятна“ ситуация тя преминава много по-бързо отколкото очаквам.
5. По-трудно се ядосвам и по-лесно се концентрирам
6. Спокойствие и увереност
7. Чувствам се по спокойна
8. Чувствам се много по-енергична, продуктивна и успешна. Имам повече идеи и по-голямо любопитство за нови знания и емоции.
9. Себеразвитие, по-дълбоко самоопознаване, овладяване на „маймунския мозък“, естествено добро настроение, без поза и осъзнаване на необходимостта му в дадената житейска ситуация, т.нар. „спори ми“ в начинанията, самоусещане до последната клетка, душевен   покой, сваляне на напрежението, прозрения, изцеление… но любимото ми – изпразване от съдържание за неопределен момент/време/, аз съм нищо и всичко, сливане с потока на живота…
10. Раздвижиха се някои неща в живота ми, които не са пряко свързани с медитирането, но аз имам чувството, че са следствие.
11. По-концентрирана съм и спокойна
12. Уравновесяване на емоциите
13. Медитацията ми помага много пъти да възстановя баланса в психиката си когато бях напрегнат на работа или в ежедневието. Ще продължа да отделям по 10 минути на ден и за в бъдеще.
14. Поради непостоянството ми, не постигнах особен напредък. Усетих колко е трудно да се концентрирам и колко е важно да имам лично време, в което не мисля за задачи.
15. Станах по-спокойна и продуктивна
16. През този месец винаги, когато бях в ситуация която ме притеснява прилагах практиката с дишането.
17. Изказах някои премълчани неща с колегите, с които бяха свързани. В следствие на което ми олекна.
18. Хармония със себе си… Благодаря Ви, беше прекрасно!
19. Беше ми полезно да се науча да прекарвам 10 минути, концентрирайки се върху дишането. Това засили волята и устойчивостта ми към стрес.
20. Чувствам се по-спокойна
21. Увереност и смелост за по-добър самоконтрол и начин за постигане на вътрешно равновесие.
22. Научих ценна информация за това как да медитирам и станах по-осъзната относно дишането си.
23. Добри резултати – по-голямо спокойствие и концентрация, справяне с напрежението и стреса
24. Станах по-концентриран и по-спокоен. Мисля, че изпитвам и по-често положителни емоции, по-леко общувам с колегите.
25. Станах по-спокоен, по-отпуснат, не се напрягам толкова, чувствам се по-малко стресиран
26. Успокоих ума си. Притеснението и напрежението спаднаха. Бих искал да продължа да правя това упражнение, защото усетих полза за психическото си благополучие
27. Чувствам се малко по-спокоен. Когато почувствам стрес, методът ми помага да го намаля
28. Разбрах, че мога съзнателно да намалявам стреса и напрежението. Също така видях, че с времето резултатите се увеличават
29. Чувствам се по-устойчив на негативните мисли и емоции. Упражнението ме успокоява и концентрира, намалява стреса
30. Успях да намаля напрежението и негативните емоции

Медитация за справяне със стрес на работното място – допълнителни ползи и резултати

Данните от отговорите на отворения въпрос потвърждават статистическите резултати от теста, изследващ стрес на работното място. Ефектът и ползите от медитацията могат да се разделят на няколко основни групи:

  • Умения за управления на стреса и напрежението
  • Подобряване на концентрацията
  • Повишаване на емоционалната интелигентност
  • Повишаване на способността за релаксация и изпитването на положителни емоции
  • Повишаване на осъзнатостта и себепознанието

На база анализа на получените данни на отговорите на затворените и отворените въпроси се доказва ефекта от медитацията за справяне със стрес на работното място. Чрез прилагането на медитацията изследваните служители са подобрили способността да се справят с напрежението и стрес на работното място. Също така методът има позитивно влияние върху взаимоотношенията с колегите и продуктивността на служителите.

Получените резултати са от изключително значение за подходите за справяне със стреса. Тяхната  важност  произлиза  от  факта,  че  е  налице  метод,  който  е  лесен  за прилагане и води до важни за хората положителни промени. Естеството на метода и леснотата на неговото усвояване го правят и подходяща стратегия и интервенция, която организацията може да имплементира не само за справяне със стреса, но и за повишаване на благосъстоянието на своите служители. Както показват данните майндфулнес медитацията, освен с положителното влияние върху негативните симптоми, води до повишаване на себепознанието и емоционалната интелигентност. Тези две неща са ключови аспекти на удовлетворението и щастието.

Също така благодарение на положителните резултати за подобряване на взаимоотношенията с колегите и повишаването на продуктивността личността може да бъде подпомогната в създаването на психологическа устойчивост, базирана на социална подкрепа, удовлетворение от работния процес, усещането за контрол и способността за вземане на решения. Така се проследява системният ефект на действие на метода. Чрез успешното намаляване на стреса и повишаване на осъзнатостта личността може да премине през последващи положителни промени, които да повлияят други важни за нея аспекти. Така тя може да достигне до нови нива на личностно израстване, включваща по обективни гледни точки и реалистични оценки на случващото се. Благодарение на това дори сред стресори и трудни условия, личността може да е способна да действа и да се справя с обстоятелствата без при това да изпада в стрес.

Как да медитираме

Прочетете още:
Научно доказан метод за лечение на депресия, намаляващ депресивни симптоми с 40% 
Сто научно доказани ползи от медитацията и как да медитираме
Как да се справим стреса – Сергей Лазарев? 

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV
Даниел Троев Написано от:

Психолог в София, провеждащ консултации и психотерапия за справяне с психологически проблеми и житейски трудности. Може да се свържете с мен на тел. 0988348756

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *