Как работи мозъка и как да го променяме

Творчеството е присъщо и на нашия мозък. Той има способността да променя структурата и функциите си. Този процес се нарича „невропластичност“ – възможността на много хора да преминат отвъд настоящите си ограничения (от деца с обучителни трудности, до възрастни хора с хронични болки). В миналото се е считало, че тази способност е налична само през ранните детски години, но вече е доказано, че това не е така. Невропластичността е налице през целия ни живот. Благодарение на нея възрастни хора могат да подмладят когнитивните си способности с 10, а дори и с повече години. 

Чрез видеото по-долу можете да се запознаете с удивителната и вдъхновяващата история на жена, която се ражда със сериозен „блокаж“ в мозъка. След дълги години справяне с трудностите, които произлизат от него, тя успява да запише психология и в по-големи детайли да се запознае както с нейната ситуация, така и с мозъка като цяло. На 27 години разбира къде точно е проблемът, но тогавашната наука не и предлага варианти за подобрение и намиране на решение.

Тя не се предава и решава да подходи креативно към обстоятелствата! Сама си измисля упражнения, чрез които иска да активира определени части в мозъка си. Те се оказват много ефективни и тя успява да развие нужните умения за преодоляване на проблемите, съпътствалия до този момент. В последствие създава училище, в което успешно се помага на деца и младежи с обучителни трудности и когнитивни проблеми. 

Скоро ще публикувам повече статии по темата, но ако имате въпроси как това познание може да се приложи за справяне с хронични болки и проблеми като ОКР (обсесивно-компулсивно разстройство), обучителни трудности и др. ми пишете на daniel.troev@trainer.bg или направо ми се обадете на 0988348756. 


The Woman Who Changed Her Brain: Barbara Arrowsmith-Young, TEDxToronto

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *