Насоки за деца с диабет. Как да мотивираме тийнейджърите?

Деца с диабетДеца с диабет и техния начин на живот

Диабетът е състояние, което може да бъде голямо предизвикателство за децата и младежите. Създаването на подходящ начин на живот и спазването на необхидимите действия изискват дисциплина и постоянство. За да успеят в това начинание, трябва да развият подходящи умения и навици.

Колкото повече децата контролират диабета, толкова повече контрол ще имат над живота си и толкова по-добре ще се чувстват. Когато го пренебрегнат и не искат той да ги управлява, започват да му обръщат все по-малко внимание. В резултат от това все повече се чувстват изморени, напрегнати и започват да получават различни неприятни усещания.

Повишете мотивацията на детето с Мотивационно табло

Мотивацията окуражава ангажирането на детето в грижата за диабета. Тя е свързана с вярванията, емоционалното състояние, приемането на диабета, социалната подкрепа и умението за адаптация към новия начин на живот. Колко мотивирано ще е детето зависи и от вашата мотивация, от вниманието, което му обръщате и помощта ви за преодоляването на предизвикателствата и трудностите, които възникват.

Изследванията на мотивацията показват, че за нейното наличие е от голямо значение даването на уместни възнаграждения и поощрения. Даването на подходящи поощрения, когато детето се полага усилия за контрола на диабета има положителен ефект.

Един начин за окуражаване на детето и повишаване на желанието му да се грижи за диабета е чрез използването на Мотивационно табло. То комбинира двата ключови елемента – мотивиране и позитивно възнаграждение. Ето как изглежда примерно Мотивационно табло:

Деца с диабет

В края на седмицата детето получава награда, базирана на общия брой точки. Психолозите разглеждат четири типа награди:

  • Обекти (играчки, дрехи…)
  • Дейности (ходене на специални места…)
  • Чипове за бонус точки
  • Социално възнаграждение (прегръдки, усмивки…)

За да бъде ефективно, позитивното стимулиране трябва да обхваща следните критерии:

  • Наградата трябва да е нещо, което детето желае и би го удовлетворило
  • Трябва да му се даде като награда за желано поведение
  • Наградата трябва да е нещо разумно

Чрез окуражаването на детето да проявява внимание към диабета и грижа за здравето си, може значитлно да намалят конфликтите и негативните моменти. Колкото повече детето успява да задържа подобно поведение, толкова повече устойчиви навици ще се създадат.

Определете време за седмична среща

Вместо всеки ден да се повтаря едно и също, насрочете време един път седмично, в което по-сериозно и внимателно да разговаряте по важните въпроси. Някои отправни насоки могат да бъдат:

  • Дали си измерват кръвната захар преди всяко хранене и преди лягане?
  • Дали отделят по няколко минути на всеки 2-3 дни, за да прегледате числата в дневника си?
  • Дали носят със себе си инсулина, дори и през почивните дни?
  • Често ли разчитат на бързи закуски и “junk food”?

Когато сте коментирали тези въпроси, може до следващата среща да се постави за цел работата по някое от нещата. По време на следващата среща попитайте:

  • Какво се случва?
  • Какво може да се подобри?
  • Каква крачка мога да направя, за да се подобри контрола на диабета?

Също така може да четете информация, да предоставите други насоки, да изслушате внимателно какво преживява и да прекарате качествено време заедно. Подобно фиксирано и регулярно време дисциплинира и повишава отговорността.

Детето трябва да си отговори на въпроса „Защо е важно и полезно да се грижа за диабета си?“

Лекарите и родителите постоянно обясняват на децата, че е необхидомо да се грижат за диабета, че ако искат да чувстват добре, трябва да се контролират повече и че всяко неприемане на новия начин на живот влошава здравето им. Но се случва колкото и разумни да са доводите на родителите и специалистите децата да не осъзнават важността или ако го разбират, им е трудно да се накарат.

За да се справим с това е важно да отделим време (дори няколко пъти), в което да дадем възможност на детето самостоятелно или с наша помощ да напише на един лист всички причини, заради които си струва да подобри контрола на диабет и всички ползи, които това начинание ще му предостави. Опитайте се да напишете колкото се може повече – от най-малките, до най-големите, настоящите и бъдещите, за него и семейството, за здравето, за образованието, за ежедневните емоции и чувства. Писането на подобен списък дава възможност информацията да бъде преживяна от детето. Разсъждаването върху темата за ползите и положителното въздействие от подобряването на контрола, дава въмозжност да се постигне по-голямо приемане на диабета, осъзнване на нуждата от грижа и повишване на мотивацията.

Кои са нещата, които са ви помогнали на вас да мотиварате вашето дете? Ще е много полезно да споделите опита си в коментар под публикацията в групата. Ако имате въпроси, може да ми пишете във фейсбук 

Прочетете още: 
При нервно дете, първо трябва да се лекуват родителите
Как да развием правилна нагласа у своето дете?

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

    FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

    Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *