Как да преодолеем страха? Насоки на психолога Джордан Питърсън

как да преодолеем страха

Тази статия е съставена от откъси от лекции на клиничния психолог Джордан Питърсън с насоки как да преодолеем страха и тревожността.

Как да преодолеем страха – развиване на правилна стратегия

Най-доброто противодействие срещу страха не е липсата на страх, а смелостта. Това са две различни неща. Ако някой човек с много страхове дойде при мен на консултация или психотерапия, аз не го уча как да се страхува по-малко. Да, като следствие от психотерапията страхът може да намалее, но посоката е друга. Аз уча и окуражавам хората да бъдат по-смели и така стават по-безстрашни.

За да може това да се случи, първо трябва да видим кои са страховете, които го владеят. Да направим подробен анализ на различните страхове и притеснения, начина, по който се проявяват и факторите, които им влияят. След това трябва внимателно и прагматично да направим план как да се изправим срещу тях. Така постепенно ще започнем да осъзнаваме, че сме по-силни, отколкото сме смятали. До този момент това усещане не ни е било познато и дори не сме искали да поемем тази отговорност. Ние хората обичаме да играем такава роля и да си стоим на сигурно място. Не искаме да се учим да се справяме със страха, но когато вече сме блокирани и не можем да живеем нормално заради такива ситауции, изпълнени с паника и страхове, значи ни е дошло времето.

Нека се запитаме от какво се страхуваме и по скалата от 0 до 10 да изброим всички неща, които ни хрумват. Нека на 10 да бъде нещото, от което най-малко се страхуваме. С него ще започнем, а това значи да си направим план как ще се изправим срещу този страх. Ако това е страх от асаньори, може първо само да гледаме снимка на асансьор. Като го направим десет пъти, ще усетим, че ставаме по-смели. Нервната ни система започва да свиква.

Как да преодолеем страха – определяне на ясна визия

Най-доброта противоотрова срещу страха е да преследваме в живота това, което искрено чувстваме, че си струва да бъде преследвано. За да станем по-малко страхливи, трябва да развием визия какъв би бил живота ни, ако го живеехме по начина, по който ни се иска. В последствие тази визия ще ни подтиква и въвлича все повече в действия и начинания, но риска от тях вече ще ни се струва уместен и оправдан. Дълбочината и пълнотата на представата за желания живот стават по-притегателни от тревожността и притесненията.

За да открием тази визия, може първо да възприемем живота си като една история и така да го опишем. История, която трябва съзнателно да живеем, защото несъзнателното живеене не е добра идея. Рано или късно то води до задънена улица или може да живеем не нашата, а някоя чужда история. Важното е да разберем, че в крайна сметка всички сме „заклещени“ в определена история и трябва да поемем отговорност каква ще е тя.

Упражнение: Каква е моята история?

За да променим историята си, първо трябва да поразсъждаваме за живота. Нека си зададем въпроса: „Ако действах от позицията на някой, който го е грижа за мен или все едно съм някой, за който се грижа, какво щях да правя?“. Ние принципно не мислим по този начин, защото си знаем лошите страни, слабостите и се срамуваме или сме ядосани на себе си. Именно затова е време да си починем от тази неполезна нагласа и да си кажем: „Добре, ще се държа така, сякаш съм някой, за който е добре и уместно да се грижа“. Тази промяна в отношението към самите нас е много ценна. Сега нека опишем на лист какво бихме правили, ако сме някой, който се грижи за себе си. След това да добавим и идеята, че може да имаме това, което искаме. Но трябва да го опишем в детайли и конкретно. Как би изглеждал живота ни? Какви биха били отношенията ни с хората, семейството, работата ни, заниманията в свободното време, грижата за психичното и физическото здраве? Какво щеше да ни е отношението към трудностите?

Така ще получим нашата лична история и полезна визия за бъдещето. Една представа за живота, която може да ни даде насока и стимул. Визия, която може да ни придърпа към себе си и да ни окуражи да се изправим срещу страховете и тревогите.

Ако имате въпроси по статията или желаете да споделите нещо, може да ми пишете във фейсбук тук. Надявам се, че тези насоки как да преодолеем страха ще ви бъдат полезни.

Прочетете още: 
Как да победим страха?

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

    FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

    Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *