Как да се променя? Пет въпроса, които всеки трябва да си зададе

Как да се променя? „Как да се променя?“ е въпрос, който често чувам в консултациите, които провеждам. Сам по себе си той вече показва, че процесът на промяна е започнал. Той може да е знак за обрат в разбиранията на човека. От пасивната позиция, при която приемам живота като поредица от събития, на които съм потърпевш, преминавам в разбирането, че аз съм фактор с огромно значение. „Как да се променя?“ е въпросът, който показва, че сме готови да поемем отговорност за случващото се – за нашите мисли, чувства, действия и резултатите от тях, и да станем сътворци на своето битие.

Но наистина ли толкова много разкрива един въпрос? Да, правилният въпрос има голяма сила. Някои въпроси могат да доведат до ценни прозрения, да помогнат в преодоляването на нашите страхове и притеснения, да дадат яснота относно важните избори в живота. Затова в тази статия ще разгледаме пет въпроса, които съдържат в себе си потенциала за промяна.

Коя е моята топка за тенис?

Този въпрос е зададен от създателят на Dropbox на студентите от Масачузетският технологичен институт по повод тяхното завършване. Чрез него предприемачът Дрю Хюстън цели по един по-симпатичен начин да ни подтикне да се запитаме „Кое е нещото, което ме интересува най-много, което считам за най-важно?“ Според Хюстън хората, които постигат успех, са тези, които са по-ентусиазирани да открият отговорите на въпросите, които кънтят в съзнанието им, да разрешат съмненията, които тормозят сърцето им, да последват любопитството, което поддържа мотивацията им. Мислейки за тези хора, му хрумва асоциацията с кучето, което държи своята топка за тенис. Оттук и метафоричния въпрос „Коя е твоята топка за тенис?“ Топката като символ на това, което с всички сили искаме да преследваме и здраво да държим, за да не го изпуснем.

Но как да го открием? Ето няколко насоки: да обърнем внимание какво правим в свободното си време. Да си припомним какво сме обичали да правим като деца. Може да напишем тези неща на лист и да видим кои все още присъстват в живота ни или да помислим как да ги проявим в сегашното ни ежедневие.

Прочетете още:
Тайната на хармоничните отношения с ОИДА терапия – 13 септември 

За какво съм благодарен днес?

Оставени на себе си мислите ни лесно се насочват в посока на това, което ни липсва в живота. Но какво би станало, ако решим да благодарим повече? Ако се фокусираме върху това защо нямаме по-добра работа или по-хубав апартамент, това само би довело до омаловажане на нещата, които вече имаме и потиснато състояние. Липсата на благодарност води до това да приемаме за даденост всичко, което вече имаме, а също ни поставя в състояние на липса.

За да излезем от това състояние и да превключим на усещането за пълнота и да се заредим с положителна енергия е достатъчно да си зададем въпроса: За какво съм благодарен днес? Благодарността е стълба към щастието (и източник на хормони на щастието). Може да започнем да водим дневник на благодарността, в който всяка вечер да записваме нещата, за които сме благодарни. Този ритуал може да се превърне в опорна точка и начин да разтоварим напрежението и да сменим емоционалния фон на съзнанието ни.

Какво бих правил, ако знаех, че не мога да се проваля?

Този въпрос е любим на много успешни хора. Чрез него отиваме отвъд страховете и притесненията си. Задавайки го, си позволяваме да мислим за нещата, които ни се струват невъзможни. Така правим първата крачка към проясняването на пътя до тях.

Но по какъв начин ни помага този въпрос? Магията се крие в хипотетичната фраза „какво бих правил, ако“. Тя ни помага да се пренесем в друга реалност, във време, в което нещата ще са различни; в един свят, погледнат през друга гледна точка. Благодарение на този въпрос в нас се освобождава ментално пространство без страх. Само това е достатъчно, за да се разкрият детайли и насоки, които иначе не бихме си позволили да достигнем.

Каква малка промяна мога да направя?

Ако искаме да направим големи промени в живота си, трябва да започнем с нещо малко. Микро промените в дългосрочен план са по-устойчиви и е по-вероятно да ни доведат до желаното. Какво е микро промяна може да разберем от следния пример. Имаме цел да отслабнем и за нейното постигане преценяваме, че ще е добре да имаме повече физическа активност. Но вместо да си поставяме за цел да тичаме в парка няколко пъти в седмицата, може да решим за начало да започнем да ходим пеш до работа и то само в някои от дните.

Защо да не започнем веднага с бягането? Защото това може да се окаже голяма летва за прескачане. Ако започнем с големи очаквания и високи изисквания към себе си, е по-вероятно да се разочароваме и да загубим мотивация. Затова е добре да избягваме изкушението да искаме бързи промени в кратък срок. Нека започнем с въпроса „Каква малка промяна мога да направя?“

Какво направи моята история по-красива?

Животът е пълен с кръстопъти, на които трябва да изберем накъде да поемем. Когато сме изправени пред подобна ситуация, в началото на нов път, може да е полезно да си зададем въпроса „Поглеждайки назад кои са нещата, които обогатиха и направиха живота ми по-красив?“ Като анализираме тези минали елементи и фактори, които са спомогнали за подобряването на живота ни, е възможно да получим разяснение в каква посока да продължим. Осъзнавайки какво прави живота ни това, което искаме той да бъде и се ръководим от него, е по-вероятно да изберем подходящия път и занапред.

Надявам се тези въпроси да ви помогнат да отговорите на основния въпрос „Как да се променя?“. Също така не спирайте да изследвате силата на въпросите. Опитайте да се наблюдавате кои са въпросите, които ежедневно си задавате, кои от тях се повтарят най-често и помислете как бихте могли да ги промените, за да бъдат по-полезни.

Ако статията ви е била интересна или желаете да споделите кои са въпросите, които на вас са ви били полезни, може да ми пишете във фейсбук тук.

Източник: psicologo-milano.it

Прочетете още:
Тайната на хармоничните отношения с ОИДА терапия – 13 септември 

 

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *