Как да бъдем щастливи – Сергей Лазарев

Как да бъдем щастливи според Сергей ЛазаревЦитати от книгата „Опит в оцеляването“ на Сергей Лазарев относно щастието и как да бъдем щастливи:

Щастието далеч не е възможността да получаваме някакви удоволствия, щастието е възможността постоянно да отдаваме любов. Защото истинското щастие идва не отвън, а отвътре.

Няма щастие без любов в душата. Едно дърво, което има пищна корона и висок ствол, не може да бъде щастливо, ако са му отрязани корените. Всяко ощетяване в областта на здравето, отношенията, благополучието, в областта на нашето бъдеще, нашите планове и надежди – всичко това е намаляване на короната ни, за да могат да оцелеят корените. Градинарят винаги подкастря пресаденото дърво, за да не се повредят корените от растежа на короната. 

Размерът на нашите желания, възможности и благополучие не трябва да надвишава количеството любов в душата. Освен това трябва ясно да си представяме какво е щастие.

Щастието на първо място е не в задоволяването на тялото или духа, а е в онази наслада, която изпитва душата.

Съществуват две схеми на щастие – източна и западна. Същността на западния мироглед – това е максимално получаване на всевъзможни блага. Източната концепция за щастие е противоположна, максимално ограничаване на всички блага на този свят. Ако на Запад залогът за щастие е получаването, то на Изток залогът на щастието е загубата. 

Когато се обединят западната и източната концепция, тогава се появява усещането за щастие и в случаите, когато получава, и в случаите, когато губи. Правилната придобивка е сдържането на радостта и удоволствието, които се превръщат в любов. Правилната загуба е сдържането на съжалението, на неприемането, които също трябва да се превърнат в любов.

Наскоро обяснявах на по-малката си дъщеря:
– Представи си: отиваш в спортната зала да тренираш и там ти дават всичко необходимо за физическото ти развитие – топки, ракети, спортна екипировка. А когато си отиваш от залата трябва да ги оставиш, да върнеш всичко. С каквото си дошла в залата с това и да си тръгнеш. Със себе си отнасяш само здравето, радостта и събраните сили.
По същия начин е и в нашия живот: идваш тук само с любов, без да имаш нищо в ръцете си и след това трябва да върнеш и да оставиш всичко. Взимаш със себе си само любовта, която трябва да се увеличава все повече и повече в душата и опита, който придобиваш.

Всички придобивки и загуби са илюзия, и само любовта е реалност. А това, което наричаме щастие и нещастие в живота ни – са просто средства за разкриване на любовта в душата.

Откъс от книгата на Сергей Лазарев „Опит в оцеляването“ 6 част.
Повече за Лазарев и книгите му може да прочетете във фейсбук страницата – Сергей Николаевич Лазарев или на lazarevsn.bg

Прочетете още:
Най-голямата грешка по пътя към щастието
Алън Уотс за смисъла на живота
Програмата за щастие на Дейл Карнеги

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV
Даниел Троев Написано от:

Психолог в София, провеждащ консултации и психотерапия за справяне с психологически проблеми и житейски трудности. Може да се свържете с мен на тел. 0988348756

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *