Как да се справим с тревожността и паниката

trevojnost_panika_daniel_troev

В своето видео „Как да се освободим от екзистенциалната паника“ водещият на „Brain Games“ Джейсън Силва споделя:

„Мисля, че едно от нещата, които най-много обичаме, е да изгубим себе си в дадено преживяване. Да попаднем в ситуация, в която гравитацията на момента и силата на настоящето са толкова силни, че успяваме да отидем отвъд несигурния ни Аз. Ставаме това, което наблюдаваме, и се сливаме със света. Тогава нашият невротичен критик, вътрешният глас на негативизма, който ни тормози и залива с притеснения за бъдещето, тъга за миналото или паника в настоящето, притихва. Плътността на мига, с цялата си красота, прекъсва паниката и енергията на тревожността се превръща в жизненост.

Това е трансформационно преживяване. 

Мисля, че като се случи такъв момент или попадна на такова място и успея да изкарам себе си извън себе си съм способен да вдигна завесата на тревожността. Така достигам отвъд ограниченията си и се свързвам с нещо по-голямо от мен самия. Това е нещо, с което всеки може да се асоциира, защото е нещо, което търси съзнателно или случайно му се е случвало. 

По време на тези моменти настъпва нещо повече от лечение и моментно отърсване. То е като екзистенциална медицина. Адресираме паниката и страха от живота и я премахваме от себе си. Смъртта от иманентна тревога става абстракция. Премахвайки възприятието за отделеност, мислите, генериращи тревога, изчезват и може да се докоснем до вечното настояще и безсмъртността на сегашния миг. 

Това преживяване може да се случи докато сме на концерт, гледаме вдъхновяващ филм, четем хубава книга, докато се разхождаме сред природата или разговаряме с любим човек. (Също практикуването на медитация и техники за пълносъзнателност (mindfulness) са един от най-лесните и ефективни начини. Повече за тях научете тук).
Няма значение къде точно, важното е, че този контекст става мост за трансформационни преживявания. При тях дракона на страха се превръща в източник на сила и ние продължаваме пречистени.“

Прочетете още:
Семинар „Тревожност? – време е за промяна“
Как да управляваме емоционалните си състояния
4 научно доказани метода за справяне с тревожността


Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

    FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

    Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *