Истината за мозъка или защо ни се струва, че иска да сме нещастни

neshtastie_mozyk_daniel_troev

Мозъкът – наш приятел или враг?

Мозъкът ни се е усъвършенствал в хода на дълъг еволюционен процес, продължаващ и сега. Но в консултациите, които провеждам, често чувам хората да споделят мисли като:
„Имам чувството, че мозъкът ми не иска да бъда щастлив“, „Умът ми ме саботира“, „Мозъкът ми ме подлудява“, „В главата ми е постоянна драма“, „Умът ми е супер негативен и нищо не помага“.    

Освен, че подобни мисли утежняват още повече ситуацията, повишавайки напрежението и добавяйки негативни емоции – раздразненост, гняв, чувство за вина и безпомощност, те също така сигнализират, че се случва нещо, на което си струва да обърнем внимание, ако искаме да бъдем щастливи.  

Ако и вие се чудите или сте си мислили дали мозъкът ви е ваш приятел или враг, споделената информация ще ви бъде полезна и интересна. Отговарянето на въпроса води до осъзнаване и освобождаване на част от негативността. 

Топ приоритет на нашия мозък

Мозъкът е най-сложното нещо в познатата ни вселена и все още си остава загадка за нас. Но какво е преобладаващото му задължение в нашето ежедневие? Кой е топ приоритетът му? Някои от нас биха казали, че неговата задача и цел е да ни направи щастливи. Мислите, споменати в началото, може да са в следствие от подобно незадоволено очакване. 

Всъщност основната цел на мозъка ни не е да ни направи щастливи, а да ни поддържа живи! 

Мисията му е да се грижи за нашата безопасност. Главната му задача е да търси потенциални опасности и да ни алармира, ако се появи вероятност нещо да ни се случи. Той е устройство за сканиране на околната среда за признаци на препятствия и фактори, които могат да ни застрашат. 

Това е и причината, поради която ни се струва, че мозъкът ни иска да сме нещастни. Чувстваме се така сякаш трябва да водим постоянна битка с него за правото си на спокойствие и щастие. Погледнато от една страна, нещата са точно така. Колкото по-често е включен този режим, на мозъкът му става все по-лесно и енергоспестяващо да реагира по този начин, а не по предпочитания от нас. Тогава всеки опит да задържим вниманието си върху красотата и спокойствието на настоящия момент, ще ни струва голямо усилие. За да балансираме избягването на опасности, трябва да подчиним и овладеем мозъка си. Колкото повече контрол придобием върху автоматичните му програми, толкова повече енергия ще има за желаните от нас. 

Как да програмираме мозъка за щастие

В мозъка са скрити и тайните на нашето щастие, и за да стане то преобладаващото ни състояние, ви предлагам лесна стратегия.

Първата стъпка е осъзнаването, че вие нямате „проблем“ и не сте „луди“ като мислите постоянно за опасности, притеснения, тревоги и трудности, които могат да възникнат. Просто вашия мозък много старателно и отдадено се опитва да се грижи за вас по единствения му добре познат начин. Всяка негативна мисъл, притеснението и тревогата са сигнал, че мозъкът ви работи на пълни обороти с единствената цел да сте живи и здрави. Той е като бдителна майка, която постоянно ходи след детето си, за да бъде сигурна, че нищо няма да му се случи. 

„Добре, това го разбрахме, но все пак това ме изнервя и въпреки доброто му желание започвам да не издържам! Какво да правя?“

Втората стъпка е също толкова проста. 
Ако се върнем на примера със свръхпредпазливата и грижовна майка, какво трябва да направим ние, за да я успокоим?
На ниво съзнание – да запазим самообладание и да осъзнаем, че се е включил защитния режим на мозъка
На ниво тяло – да се фокусираме върху дишането си, за да задействаме процеси на успокояване и изключване на стресовата реакция 
На ниво мисли – да започнем да благодарим на мозъка ни за полаганите от него усилия и грижи за безопасността ни 
На ниво чувства – да си позволим да проявим приемане и любов към тези действия на мозъка ни 

Обединени, четирите стъпки създават силен метод за препрограмиране на мозъка и нервната ни система. Последователното му прилагане в моментите на паника и тревога ще утвърдят нов приоритет на мозъка. Свръхзащитната функция ще се нормализира и ние ще увеличим капацитета си за изпитване на щастие и удовлетворение.

Прочетете още:
Мислите променят гените, мозъка и клетките ни
4 научно доказани метода за справяне с тревожността и притесненията 
Как да се справим с негативното влияние на стреса

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *