Справяне с тревожността и депресията чрез неврогенезис и невропластичност

spravyane_trevojnost_daniel_troev

Най-важното съвременно откритие в неврологията e фактът, че невропластичността – способността на мозъка да се променя и неврогенезисът – появата на нови нервни клетки (неврони), продължават през целия живот. 

Неврогенезисът и невропластичността помагат за преодоляването на негативни състояния като стреса, тревожността и депресията. Когато научаваме нови модели на мислене и на поведение, появилите се неврони създават нови връзки (невронни пътеки). Така предишната „схема“ и процеса на негативното състояние биват прекъснати и променени. На тяхно място човек създава нов начин на функциониране и нови невронни пътеки.

При стреса и депресията нивото на неврогенезис е намалено. Антидепресантите, физическите упражнения, подходящите храни и различните мисловни и поведенчески навици помагат за появата на нови неврони и стресовата реакция и симптомите на депресията отшумяват. Изследвания показват, че повишаването на неврогенезиса помага за преодоляване на депресията. А чрез невропластичността вие буквално пренавързвате своя мозък, а оттам и реакциите на нервната и имунната системи.

Как сами да предизвиквате и стимулирате неврогенезиса и невропластичността

Ако разглеждаме ежедневните преживявания като входяща информация, а мислите и действията като изходяща – се образува кръгова обратна връзка. Токсичните преживявания оформят мозъка доста по-различно от здравословните. Невронауката и генетиката показват, че кръговата обратна връзка, обединяваща съзнанието и тялото, се повлиява значително от входящата информация, обработвана от мозъка, дори до нивото на ДНК.

Ето някои от октритията, позволяващи използването на невропластичността:

1. Мозъкът ви постоянно се обновява
2. Мозъкът ви може да лекува травми от миналото
3. Всеки ден преживяванията променят мозъка
4. Входящата информация, постъпваща в мозъка, предизвиква образуването на нови невронни пътеки
5. Колкото по-здравословна и полезна е входящата информация, толкова по-добре ще функционира мозъка ви, а оттам и целият ви организъм
6. Може да се тренирате да бъдете по-щастливи и по-способни (повишаване на паметта, интелигентността, удовлетворението). Както и интелигентността, така и щастието не са нещо фиксирано.

Запишете се за: консултация за справяне с тревожността и притеснението

Средностатистически човек мисли през деня си 50 000 мисли и около 70% от тях са негативни. А това създава невронни пътеки, които може да не са полезни. Това фокусиране върху негативното е имало важна роля за оцеляването на прадедите ни, но в съвременния свят не е толкова продуктивно.

Един от методите е да наблюдавате мислите с приемане без оценяване.

ВАЖНО: Понякога негативните мисли (или негативните състояния – напрежение, тревога, паника) се появяват често просто защото, когато се появяват предизвикват емоционална реакция. Емоционалната реакция „кара“ мозъка ви да възприеме тези мисли като нещо важно и затова решава по-често да ги „пуска“. Затова приемането им може да неутрализира емоционалната реакция и така мозъка ви да разбере, че те не са важни за вас и няма защо да ги „върти“ толкова често. 

Променете мисловния си фокус чрез тези лесни стъпки:

1. По всяко време откривайте малките хубави и добри неща, които ви съпътстват
2. Отдайте се на това позитивно преживяване, позволете си да го почувствате и запазете спомена за него със себе си

Да тренирате мозъка си да работи така, че да се чувствате добре, е почти същото като да тренирате мускулите си.
Ето още насоки за изграждане на една по-полезна нагласа и увеличаване на удовлетворението:

1. Отбележете 3 неща, за които сте благодарни
2. Изпратете позитивно и мило съобщение на някой
3. Наблюдавайте дишането си за 2 минути
4. Правете физически упражнения 10 минути
5. Запишете най-смисленото си преживяване за последните 24 часа

Също така всички дейности, стимулиращи мозъка, помагат за стимулирането на неврогенезиса и невропластичността и прекъсването на негативните и неполезните невронни пътеки: ученето на нов език, четене, играене на шах, свирене на музикален инструмент, занимания с изкуство, мисленето и правенето на нови и нестандартни неща (дори абсурдни) и др.

Използването на неврогенезиса и невропластичността е умение, което се развива и усъвършенства. И също като карането на колело, веднъж като го научите, няма да може да го забравите изцяло. 

Източник: reset.me 

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

    FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

    Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *