Как да стимулираме „хормоните на щастието“

hormoni_daniel_troevДопаминът, серотонинът, окситоцинът и ендорфините са биохимчната основа на щастието. Техните количества в организма ни не са веднъж завинаги фиксирани, а могат да се променят. Важно е да се знае, че различните медикаменти са само един от начините за тяхното стимулиране. Всъщност има много по-полезни, а и по-лесни – чрез начините ни на мислене и действията, които предприемаме. 

Допамин

Допаминът предизвиква мотивация за осъществяване на целите, желанията и нуждите ни. Благодарение на него изпитваме удоволствие и се чувстваме добре, когато ги постигаме и удовлетворяваме. Също така допаминът изостря и подобрява вниманието ни. Отлагането, неувереността, както и липсата на ентусиазъм на биохимично ниво се изразяват в ниски нива на допамин. Ако човек има високи нива, дори да среща трудности и препятствия по пътя си, той не би се отказал, а би продължил в желаната посока.

Прочетете още: повишаване хормоните на щастието чрез психологически техники и методи

Насоки за стимулиране отделянето на допамин: 

– разделяйте целите си на подцели и по-малки стъпкиТова ще стимулира по-честото отделяне  на допамин и самия процес ще се превърне в източник на удоволствие.  

– всяка вечер си определяйте 3 неща, които ще направите следващия ден. Така ще изградите навика да планирате източници на допамин за повишаване на мотивацията и продуктивността.
– слушайте любима музика (дори очакването, че ще си пуснете хубава песен като се приберете стимулира отделянето на допамин)
– правете физически упражнения
– медитирайте (5 мин. наблюдавайте и усещайте дишането си)
– наспивайте се (опитайте 8 часа сън)
– създайте нещо, ангажирайте се с творческа дейност (направете снимка на хубавите и интересни неща, които виждате в ежедневието)

Серотонин

Серотонинът е свързан със самочувствието ни и усещането, че можем. Също така влияе на настроението, съня и бодърстването, сексуалното желание и апетита ни. Разпространена идея е, че ниските нива на серотонин са свързани с депресията и други психологически проблеми. Затова и повечето антидепресанти се фокусират върху неговото стимулиране. Въпреки това не е ясно дали пониженото ниво на серотонин предизвиква депресия или обратното, а също така няма начин за измерване на количеството му в мозъка).

Насоки за стимулиране отделянето на серотонин:
– отбелязвайте ежедневните си победи.
– припомняйте си предишни успехи 
и постижения.

– изразявайте благодарност или търсете неща, за които да бъдете благодарни.
– правете неща, които да отговарят на вашите ценности и усещането за смисленост 

Окситоцин

Окситоцинът създава преживяването на интимност и доверие и е основа на взаимоотношенията. Също така увеличава вярността и е от съществено значение за постигането на силни и удовлетворяващи връзки. А близостта и повишеното количество окситоцин намалява стреса и подсилва имунната система.

Насоки за стимулиране отделянето на окситоцин: 
– прегръщайте по-често
– казвайте добри и мили неща на хората около вас
– наблягайте на офлайн общуването и правете заедно неща с близки и приятели

– подарявайте подаръци, за да подарят и на вас, защото това също повишава нивата на окситоцина. 

Ендорфини

Ендорфините се освобождават при физическо натоварване като бягане и спортуване. Чрез тях организмът ни се справя с болката и умората. Водят до облекчаване на стреса и напрежението и предизвикват приятни усещания и спокойствие. Подобно на морфина, те действат като аналгетик и болкоуспокоително. Също така ендорфини се отделят, когато човек се смее. 

Насоки за стимулиране отделянето на ендорфини:
– спортувайте и правете физически упражнения
– правете шеги, проявявайте чувството си за хумор 

– медитирайте (5 мин. наблюдавайте и усещайте дишането си) 


Знанието, че биохимията на организма ни се повлиява от нашите мисли, чувства и действия носи успокоение и показва нови възможности. Но за да постигнем дълготраен ефект, от полза е създаването на план с какви действия ще стимулираме биохимичната основа на нашето щастие. Ето няколко помощни въпроса:
Коя насока ми хареса най-много?
Какво вече правя?
С кое действие ще ми е най-лесно да започна?

Ако имате въпроси как да приложите насоките или бихте желали да обсъдите с някой дадено притеснение или трудност, може да ми пишете на фейсбук месинджър или да се свържете с мен на тел. 0988348756.

Прочетете още:
„Защо лекарствата за страх и тревожност не работят?“
„Три неща, които психологът иска да знаете“
„Тайната на оздравяването според Норбеков“ 




Ако имате въпроси как да приложите насоките или бихте желали да обсъдите с някой дадено притеснение или трудност, може да ми пишете на

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *