2 начина, по които психологът може да задълбочи проблема ви

psiholog_daniel_troev

Когато посещавате психолог, бъдете съзнателни с какви неща се съгласявате и приемате за себе си и своята ситуация. Никой психолог не би искал умишлено да ви постави в неприятно положение, но понякога може без да иска да го направи. Ето два начина, по които психологът може да задълбочи проблема ви:

 
Етикетите, които психологът поставя
 
Етикетите са всякакъв вид определяния „ти си“, „ти имаш“, „ти страдаш от“ и т.н. Те могат да бъдат и под формата на заключения, които прави психологът по отношение на състоянието ви и проблемната ситуация. Понякога поради различни причини психологът може да ви даде определение, което да ви постави в позиция, от която откриването на решение да е трудно и да ви остави с впечатление, че не можете да направите нищо по въпроса. Ако констатацията по отношение на проблема ви изглежда не на място и чувствате, че психологът не е обхванал цялата ситуация и би могло да има др. гледни точки, потърсете мнението и оценката на друг психолог.
 
Императивите „ти трябва да“
 
Второто нещо, за което може да внимавате е всякакви изказвания, имащи стойността на 100% задължително за извършване предписание. В някои случаи те са под формата на действия, които трябва да предприемете, за да решите проблема си. Например да напуснете работата си, да се разделите с приятеля си, да отидете при психиатър, защото имате нужда от медикаменти и т.н. Някои от тях могат да доведат до по-големи проблеми или допълнително да забавят процеса ви на оздравяване, възстановяване и справяне със ситуацията.
Помнете, че сте много по-комплексни, а също така и ситуациите, категоризирани като проблеми. Търсете психолог, насочващ ви към проявяването на потенциала ви – който е много по-голям, отколкото е „нормалната“ представа за него.
 
Открийте психолог, който ще ви помогне да бъдете изключението от правилото.
 

Ако за да се справите с депресия, трябва да взимате медикаменти, вие бъдете изключението, което ще се справи с йога на смеха. Ако човек със социална фобия трябва да ходи на хипноза и после два пъти в седмицата да се среща с психолог, бъдете този, преодоляващ фобията, правейки добри дела и мили жестове на хората. 

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *