Консултация с психолог – за какво и защо е полезна?

psiholog_konsultaciq_daniel_troevДа потърсим помощ от психолог би трябвало – в идеалния случай – да бъде едно обикновено и напълно нормално действие, като това да се подстрижем или да отидем на зъболекар.  
 
Но все още преобладава нагласата, че психотерапията и срещите с психолог са спешни и крайни процедури. Хората предпочитат да се обърнат към психолог, когато имат много голям и алармиращ проблем. Парадоксът е в това, че точно срещата с психолог може да спре развитието и случването на подобни проблеми. 
 
Посещението при психолог може да е знак за здрав разум и добра преценка и би трябвало да бъде част от житейския път на много хора. Ето няколко причини затова:
 
1. Психологът може да ни помогне в разплитането на объркани чувства и излизането от негативни състояния 
 
Има много лесно достъпни развлечения и занимания, които ни разсейват от нуждата да обмислим къде сме в момента и накъде искаме да отидем, какви действия трябва да предприемем и какво можем да променим, за да се случват нещата по по-добър за нас начин. Сякаш не остава време да обърнем искрено и задълбочено внимание на себе си и своя живот. Различни ситуации в ежедневието провокират определени емоции и чувства, които биват неизразени и несподелени. Оставяме се да приемем безброй малки агонии и грешки, които бихме могли да си спестим, ако обърнем повече внимание на вътрешния си живот. Избираме грешната работа; събираме се с неподходящ човек и не отдаваме дължимото на нашите таланти и стремежи.
 
В подобни ситуации психологът може да бъде от неизмерима полза. Той може да ни окуражи в изказването и изразяването на различните ни преживявания – да каже „продължете, това звучи интересно“ – точно в момента, в който сме били на път да се откажем. Любопитството и интереса на психолога могат да предизвикат и поддържат нашите собствени; неговото отдаване в процеса на осмисляне на това, което казваме и чувстваме, ни окуражава да продължим в лабиринта на своето съзнание. 
 
Психологът може да направи това, което малко добронамерени приятели биха имали опита или търпението да направят: да ни припомни качествата и силните ни страни и да ни помогне да открием наличните възможности.
 
2. Психологът и психотерапията ни помагат да бъдем по-осъзнати за неподходящите ни стратегии и модели на мислене и поведение
 
Нашите личности са изградени от навици и определени модели на чувстване, мислене и действане. Важно е да си даваме сметка какви са те, защото понякога може да следваме стратегии и да използваме заучени модели, пречещи ни да проявим своя потенциал. 
 
Понякога неадаптивните мисловни нагласи и поведения изискват психотерапия, защото се случва само логическото мислене и разбирането да не са достатъчни за тяхното променяне. Хората често казват – „на рационално ниво го знам, но нищо не мога да направя“. В тези моменти психологът може да ни насочи с терапевтични похвати какво да предприемем.
 
Също така в живота ни сме изложени на най-различни мнения и информация, поднесени ни от различни авторитети – семейство, приятели, обществото и медиите. Това информационно въздействие ни поставя в позиция да се примирим или приемем, понякога и несъзнателно, техните убеждения, вярвания и подходи към живота. 

Така те се превръщат в житейски предписания, които се случва да ни тласкат към безполезни начини на тълкуване и оценяване на нашите опит и преживявания. „Разбира се, че ще се проваля, аз не съм човек, който може да успее. Не заслужавам да получа Х. Очевидно е, че човек не би се интересувал от мен. Нямам никакъв шанс. Само луд или глупав човек би си мислил такива неща. Това не е нормално.“
 
Благодарение на срещата с психолог можем да осъзнаем тези приети нагласи и убеждения и да ги заменим с по-подходящи. Психотерапията може да ни помогне в освобождаването на място за нашия автентичен глас, необременен от социалните категории, да се прояви и да покаже благоприятната за нас посока. 
 
3. Срещите с психолог са място за изясняване и разрешаване на междуличностни конфликти – интимни и др.
 
Интимните взаимоотношения или приятелските такива могат да се превърнат в състезания по надвикване. И двете страни са разгневени и искат обяснения, но и двете също са твърде обидени или наранени, за да слушат. В такива хаотични ситуации, психологът може да стане медиатор, позволяващ на хората да осъществят качествена и ефективна комуникация помежду си. Консултацията става безопасен и  дипломатичен канал за обратна връзка. Психологът може да помогне на хората да открият, че в основата си гледните им точки и техните нужди не се различават, а се различават начините, по които отделния човек ги изразява и преследва. Понякога това е достатъчно, за да могат хората да намерят нов комуникационен модел, който да им позволява да се наслаждаващ на връзката им.


Консултацията с психолог е безопасната и подпомагаща среда, в която може да открием повече за своите стратегии и модели, както и да имаме възможността да ги променим, за да водим пълноценен и щастлив живот.

Източник: 

Прочетете още:
„3 неща, които психологът иска да знаете“

Записване за психотерапия и психологическа консултация 

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *