Позитивните емоции повишават възможностите ни

Знаете ли, че когато изпитвате приятни емоции и преживявате интензивни позитивни състояния, се повишават концентрацията, адаптивността, когнитивните ви способности – все ресурси нужни за справянето с различни проблеми и воденето на пълноценен живот.

Проведените от психолога Барбара Фредриксън изследвания показват, че функцията на положителните емоции, формирани в дългогодишен процес на естествен подбор, е да изграждат ресурсите на индивида за оцеляване. Начините, по които тази надграждаща функция се постига, са чрез моментално разширяване обсега на вниманието, създавайки форма на съзнанието на индивида, която включва по-голяма възможност за мислене, действане и възприемане. Тази разширена мисловна нагласа позволява откривателството – откриването на ново познание, нови възможности, нови умения. Също така положителните емоции повишават когнитивните способности като по-цялостното процедиране на информацията и гъвкавостта на вниманието.

Изследванията показват също така, че хората, които изпитват и изразяват положителни емоции по-често от останалите, са психологически по-устойчиви, имат повече ресурси, социално свързани са и е по-вероятно да функционират на оптимални нива.

Позитивните емоции провокират по-обективни, любопитни и оптимистични модели на мислене и повече спонтанно и енергично поведение. Тези тенденции в мисленето и поведението увеличават шансовете хората да открият позитивно значение и смисъл в бъдещите си ситуации. В последствие тези ситуации ще провокират нови позитивни емоции. Това води до понижени нива на стрес, повишена емоционална балансираност и психологическата устойчивост.

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

    FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

    Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *