Най-голямата грешка по пътя към щастието

shtastliv_jivot_daniel_troev

Много хора се обръщат към психолог, за да им помогне в откриване на щастието. Понякога причината да не могат сами да го намерят е в това, че както много богати и успешни личности, те спазват и разчитат на житейска стратегия, която не работи. Вместо до щастие тя ги води до неудовлетворение. 

 
Накратко тя гласи:  Ако се трудя повече, ще стана успешен. Когато стана успешен, ще съм щастлив.  
 
От гледната точка на един психолог тази стратегия е неработеща поради две причини.
 
Първо, когато постигнем успех, се случва мозъкът ни автоматично да промени представата ни за него. Изчезват надеждите, които сме му възлагали, както и атрактивността му. Тръгваме да преследваме нови постижения и успехи, но не чувстваме щастие и удовлетворение. Понякога за малко ги докосваме и пак се скриват зад хоризонта. Този механизъм може да се проследи в различни ситуации. Например влизаме в хубаво училище, но сега трябва да изкарваме хубави оценки или получаваме желаната работа, но бързо се фокусираме върху това да ни повишат и т.н.

А къде е Щастието? То е от другата страна на тази стратегия. Като общество сме изместили щастието някъде в бъдещето. Това може да доведе до постоянното и трескавото му преследване, но без неговото стигане.

Прочети какво са сесиите по креативност за повишаване на щастието тук
 
Второ, научни изследвания в областта на позитивната психология откриват, че мозъкът ни работи по-добре, когато сме щастливи. Когнитивните ни процеси стават по-бързи, в сравнение с моментите, когато сме в неутрално или отрицателно състояние. Оттук естествено следва, че когато повишим щастието си, тогава ще повишим и своя успех.
 
Затова нека се фокусираме върху покачването на щастието си. Малка промяна във фокуса и приоритети ни би могла да ни избави от неудовлетворението ни.
 
Щастието е в нас. Ние имаме вродено щастие, което никой не може да ни отнеме. 
Няма път към щастието – щастието е пътят!
 
Бъдете щастливи. А когато станете щастливи, ще получите и успех и ще постигнете своите цели. Също така поглеждайте по-често зад себе си, защото 
всички преследват щастието без да знаят, че то им е по петите.“ Бертолт Брехт

Прочети още:
„Алън Уотс за смисъла на живота“ 

„За Вселената в теб и промяната“ 
Психологически консултации и психотерапия

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

    FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

    Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *