Лекуване на депресия – научни изследвания

lek_depresiq_daniel-troev

Ако отидете при психолог или психиатър и той ви каже, че сте в депресия, има вероятност всъщност да не сте. 

Учени от университета Джон Хопкинс провеждат изследване с участието на 5,000 човека, диагностицирани с депресия. Te правят повторна оценка на състоянието им. Резултатите показват, че 60% от тях не покриват медицинските критерии за депресия, а на 72% от тези хора вече са им предписани медикаменти.


Това звучи притеснително като се има предвид факта, че през последните 20 години приема на антидепресанти се е увеличил с 400%. Всъщност 12% от американците над 12 г. взимат някакъв вид медикамент. В много случаи това не е наложително. 

Изследване от университета в Питсбърг относно това колко пъти в рамките на един месец плаче средностатистическата жена показват, че 5-6 пъти е нормално. 


Да сте тъжни и разчуствани е част от нормалния здравословен животПреди да решите да взимате медикаменти е добре да се замислите за няколко алтернативи. 


Обърнете внимание на: 
= храната, която консумирате
= режима ви на сън и почивка
= физическите упражнения, които правите

Ако преминете през тези неща и все още имате трудности, може да се обърнете към психолог. Той ще ви помогне в откриването на по-полезни модели на мислене и поведение и подходяща житейска стратегия. Чак след това може да се замислите за медикаменти, но помнете, че изследванията показват, че се постига по-голям резултат, ако бъдат комбинирани с посещения при психолог, подходяща храна, упражнения и качествен сън.


Да се погрижите за себе си не е егоистично, а умно. Така ще можете да обичате себе си и хората около вас.

източник: www.businessinsider.com
Ето и една стратегия за справяне с депресивни състояния от едно интересно изследване: 

Хора в клинична депресия трябва в рамките на 30 дни всеки ден по 20 мин. да се усмихват в огледалото и да правят нелепи физиономии. В края на изследването много от тях имат значително подобрение и намаляват приема на медикаменти.


А, знаете ли, че много често депресията е всъщност латентна радост? 
Ако имате въпрос или желаете да споделите нещо, може да ми пишете във фейсбук месинджър 

Свържете се лично с мен, Даниел Троев:

FACEBOOK CHAT WITH DANIEL TROEV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *